Galerie Foto Faimoasele statui uriașe moai au suferit "daune ireparabile" în urma incendiilor din Insula Paștelui

Data publicării:
statui moai (5)
Sursa foto: Municipalidad de Rapa Nui / Facebook

Un incendiu de vegetație declanșat într-un parc național din Insula Paștelui, care găzduiește faimoasele statui moai, s-a întins pe o suprafață de peste 100 de hectare și a provocat daune ireparabile sit-ului arheologic.

Parcul Rapa Nui găzduiește peste 1000 de statui moai - capete uriașe de piatră despre care se crede că au fost sculpate în secolul 13 de locuitorii insulei. Zona din jurul vulcanului Rano Rakaru, un sit UNESCO, a fost cea mai afectată în urma incendiului.


Sursa foto: Municipalidad de Rapa Nui / Facebook
Sursa foto: Municipalidad de Rapa Nui / Facebook

"Peste 100 de hectare de teren au fost afectate în sectorul Rano Rakaru, care găzduiește mlaștini și moai", a anunțat conducerea parcului pe Facebook, potrivit The Guardian. Câteva sute de statui moai sunt în zonă, precum și cariera de piatră de unde a fost extrasă materia primă pentru sculpturi.

Ariki Tepano, director al comunității Ma’u Henua, care se ocupă de administrarea și întreținerea parcului, a spus că daunele sunt ireparabile. "Unele statui moai sunt carbonizate și efectele focului sunt vizibile asupra lor", spune Tepano.

Primarul din Insula Paștelui, teritoriu chilian din Oceanul Pacific aflat la 3.500 de kilometri de continentul sud american, crede că incendiul nu a fost declanșat "accidental", declarând pentru postul Radio Pauta că "toate incendiile din Rapa Nui sunt provocate de oameni".

"Daunele provocate de foc nu pot fi reparate", spune Edmunds Paoa. "Crăpăturile dintr-un bloc de piatră original și emblematic nu pot fi reparate, nici cu milioane de dolari sau euro".

Conducerea parcului spune că "lipsa voluntarilor" a îngreunat lupta cu flăcările și că bilanțul daunelor nu a fost încă stabilit.

Incendiul din Insula Paștelui are loc la trei luni după ce turiștii au revenit pe insulă, după doi ani de izolare din cauza pandemiei COVID-19. Înainte de pandemie, insula care se întreține exclusiv din turism primea aproape 160.000 de turiști pe an.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri