Fenomen bizar pe cerul unui oraș din SUA. De 135 de ani apar „lumini-fantome”

Data publicării:
lumini marfa

De mai bine de 135 de ani, oamenii sunt fascinați de misterioasele lumini care apar pe cerul orășelului Marfa, în Texas. Nimeni nu știe ce sunt, iar asta le face și mai captivante.

Texas Travel Features Marfa
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Sloganul oficial al orașului Marfa este: „Greu de ajuns aici. Și mai greu de explicat. Dar odată ajuns aici, o să înțelegi”, potrivit BBC.

O serie de evenimente bizare au transformat acest orășel, din deșert, într-un loc ca niciunul altul.

Marfa este situat la 50 de mile de granița cu Mexic și la 200 de mile de la cel mai apropiat aeroport, în deșertul Chihuahua. Orășelul are un singur semafor și este populat de mai puțin de 2.000 de persoane, de asta este supranumit „Nelocuitul” (El Despoblado). 

În anii 1970, un val de artiști urbani au transformat acest loc modest într-un mecca avangardist, plin de saloane, cafenele și restaurante vegane.

Înainte să devină neconvențional însă, oamenii vizitau orașul pentru a fi martori la un fenomen inexplicabil. De mai bine de 135 de ani, niște sfere strălucitoare apar pe cerul întunecat al orașului. Ele au devenit celebre sub denumirea de „Luminile din Marfa” și au rămas un mister de care americanii sunt încă fascinați.

Texas Travel Features Marfa
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Prima oară au fost văzute în 1883 de un tânăr văcar numit Robert Reed Ellison, care la rândul lui a povestit localnicilor despre lumina care „dansa” pe cer.

De atunci, oamenii au povestit de globurile luminoase care apăreau pe cerul orașului. Actorul James Dean ar fi fost atât de fascinant de lumini, încât ținea un telescop în camera lui de hotel, în perioada în care a lucrat la filmul Giant, în 1956.

Astăzi, oamenii vin din toată lumea pentru a admira aceste lumini care se observă la înserat sau la răsărit, când cerul este senin. Ele nu apar însă în fiecare seară și e greu de prezis când vor apărea. În general, sunt vizibile de aproximativ 30 de ori pe an.

Martorii descriu luminile ca globuri strălucitoare, alții spun că sunt ca niște mingi de baschet care se mișcă precum o săgeată. Unii spun că sunt roșii, alții spun că sunt uneori albastre, galbene sau albe. Deseori apare o a doua lumină care se unește cu prima lumină apărută.

imagine lumini ciudate marfa
FOTO: BBC

Oamenii cred că luminile supranaturale ar putea fi de la OZN-uri, la fantomele conchistadorilor spanioli până la lumini de faruri ale unor mașini îndepărtate. De fapt, nimeni nu știe exact ce sunt sau dacă ele există cu adevărat.

James Bunell, un inginer NASA, care a crescut în acel oraș , s-a întors în 2000 în orașul său natal pentru a căuta o explicație.

Texas Travel Features Marfa
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Timp de 12 ani, ingierul a încercat să rezolve misterul din Marfa. El a instalat 10 camere de luat vederi cu infraroșu în diferite zone ale orașului, în speranța că va găsi un tipar. Concluzia lui a fost simplă însă: „Nu există un tipar”.

Una dintre teoriile inginerului este că „din cauza frecărilor subterane se produc niște lumini electromagnetice deasupra reliefului plat din Marfa”, însă nu există nicio dovadă definitivă care să explice ce sunt aceste lumini.

Aurie West, o localnică, în vârstă de 80 de ani a declarat: „Părinții și bunicii mei au văzut aceste lumini. Au fost mereu aici. Sper că nu o afle niciodată ce sunt. Misterele fac viața mai interesantă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri