Sari la conținut

Fenomene extreme în Orientul Mijlociu. Libanul, Israelul şi Cisiordania, acoperite de nisip; Egiptul, în ceaţă

Ministrul libanez al Sănătăţii a anunţat că doi oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare a furtunii de nisip şi alte 750 de persoane au fost internate în spital din cauza problemelor respiratorii. Oficialii de la Beirut i-au avertizat pe localnici, în special pe cei în vârstă şi femeile însărcinate, dar şi pe refugiaţii din taberele de la frontiera cu Siria să poarte măşti de protecţie. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât Libanul se confruntă cu o criză a depozitării gunoiului menajer.

Norii de praf au perturbat viaţa publică şi în Israel, acolo unde turiştii au fost împiedicaţi să admire peisajul oraşului sfânt Ierusalim de pe Muntele Măslinilor. Dar acest lucru nu i-a întristat pe toţi turiştii care au nimenit în mijlocul acestui fenomen.

Şi în Iordania vecină, furtuna de nisip i-a obligat pe oameni să stea mai mult în case. Cei care s-au aventurat pe străzi au ieşit doar pentru probleme urgente.

Probleme din caua nisipului au fost şi în Cisiordania, dar şi în Cipru. În schimb, oraşele egiptene de pe cursul fluviului Nil, printre care şi capitala Cairo, au fost scufundate într-o pătură groasă de ceaţă. Furtunile de nisip sunt frecvente în Orientul Mijlociu în perioada verii, dar de obicei se concentrează asupra Irakului şi regiunilor din Golf, unde dunele de nisip sunt spulberate de vânt.

Pe aceeași temă