Fiica principalei suspecte în scandalul de corupţie din Coreea de Sud a fost arestată

Data publicării:
catuse_crop

Autorităţile daneze au anunţat luni dimineaţă arestarea competitoarei de echitaţie Chung Yoo-ra (20 de ani), fiica principalei suspecte în scandalul de corupţie masiv care a zguduit în ultimele luni Coreea de Sud şi a dus la proteste uriaşe pentru demiterea preşedintei Park Geun-hye. Tânăra Chung a fost arestată în localitatea daneză Aalborg pe baza unui mandat emis de autorităţile sud-coreene, care vor să determine rolul jucat în activităţile de corupţie întreprinse de mama sa - Choi Soon-sil, transmite Reuters citat de News.ro.

catuse_crop

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedinta demisă Park Geun-hye pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii masive primite de la Samsung. Choi Soon-sil a utilizat aceste donaţii în scop personal, achitând inclusiv cursurile de călărie ale fiicei sale, Chung Yoo-ra.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Legăturile dintre Choi Soon-sil şi preşedinta Park Geun-hye i-au determinat pe parlamentarii sud-coreeni să voteze la începutul lunii decembrie pentru demiterea liderului de la Seul. Implicarea preşedintei în cazul de corupţie a dus la paralizarea activităţii guvernamentale şi a generat proteste săptămânale cu zeci de mii de participanţi doar pe străzile capitalei.

Autorităţile sud-coreene au încercat să obţină arestarea competitoarei de echitaţie Chung Yoo-ra pentru legăturile acesteia cu mama sa - Choi Soon-sil.

Chung urma cursuri de echitaţie în Germania în momentul arestării mamei sale din Seul. Imediat după ce autorităţile sud-coreene au emis un mandat de arestare pe numele său, tânăra competitoare s-a îndreptat spre Danemarca. Autorităţile daneze au pus-o sub inculpare pe Chung pentru şedere ilegală în localitatea Aalborg.

”Vom solicita o extrădare de urgenţă a lui Chung”, a declarat comisarul general al poliţiei sud-coreene, Lee Chul-sung.

Park Geun-hye (64 de ani) ar putea să devină prima preşedintă sud-coreeană aleasă democratic, care este forţată să-şi părăsească funcţia înainte de expirarea mandatului prezidenţial. Decizia de demitere a preşedintei prin votul parlamentarilor trebuie să fie aprobată sau respinsă de judecătorii de la Curtea Constituţională. Aceşti au ultimul cuvânt de spus cu privire la soarta preşedintei Park.

Preşedinta sud-coreeană neagă în mod vehement orice implicare în scandalul de corupţie, aceasta cerând scuze naţiunii pentru legăturile neglijente cu Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.

Procurorii au anunţat că au mai multe acuzaţii pregătite pentru tânăra Chung. Aceasta riscă să fie inculpată inclusiv pentru manipularea rezultatelor sale academice.

Extrădarea competitoarei de echitaţie ar putea să dureze până la două săptămâni, însă avocaţii susţin că aceasta este pregătită să colaboreze cu procurorii de la Seul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri