O filmare cu ultimele momente ale alpiniștilor morți în Himalaya a fost descoperită sub zăpadă

Data actualizării: Data publicării:
alpiniști Himalaya

Autoritățile din India au publicat o filmare care surprinde ultimele momente de viața ale unor alpiniști care au murit pe Himalaya. Trupurile lor au fost recuperate în iunie de către echipele de salvare.

Clipul îi surprinde pe cei patru britanici, doi americani, un australian și un indian în timp ce escaladează încet un vârf, pe o vreme însorită, relatează BBC NEWS.

Alpiniștii intenționau să cucerească al doilea cel mai înalt vârf din India, Nanda Devi, dar pe de 26 mai s-a pierdut contactul cu ei. Șapte cadavre au fost recuperate, dar britanicul Martin Moran încă nu a fost găsit.

Clipul de un minut și 55 de secunde a fost dat publicității de Poliția de Frontieră Indo-Tibetană și este ultima filmare cu cei opt bărbați în viață. Camera pe care era filmarea a fost găsită îngropată în zăpadă, în zona din care au fost recuperate cadavrele, în luna iunie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției de Frontieră Indo-Tibetane, Vivek Kumar Pandey, greutatea celor opt alpiniști ar fi putut provoca o alunecare a unui mal de zăpadă și apoi o avalanșă.

Clipul descoperit îi va ajuta pe anchetatori să înțeleagă ce s-a întâmplat. „Camera GoPro s-a dovedit a fi ca o cutie neagră la un avion, arătând ce s-a întâmplat cu cățărătorii în ultimele lor momente”, a mai declarat reprezentantul poliției.

Grupul a început ascensiunea pe data de 13 mai, sub coordonarea lui Martin Moran, a cărui companie a condus mai multe expediții în Himalaya. Din grup au mai făcut parte: John McLaren, Rupert Whewell și Richard Payne, din Marea Britanie, Anthony Sudekum și Ronald Beimel, din SUA, Ruth McCance, din Australia și ghidul indian Chetan Pandey.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri