Sari la conținut

Fiul lui Kim Jong-un, crescut în secret ca să-i fie succesor

Oficial, nu se știe de existența sa. N-a fost niciodată văzut în public. Totuși, se confirmă: Kim Jong-un are un fiu. În vârstă de numai 7 ani, copilul i-ar putea succeda tatălui în fruntea dinastiei comuniste din Coreea de Nord. Și este crescut pentru asta în cel mai mare secret.

Zvonul circulă cam de prin anii 2010-2011. Site-urile de știri ruse au fost primele care au dat informația. Iar la trei zile după ce Coreea de Nord a realizat cel de-al șaselea său test nuclear, serviciile secrete sud-coreene au confirmat că Kim Jong-un are un fiu

Liderul Coreei de Nord s-ar fi căsătorit cu o femeie numită Ri Sol-ju în 2009. Potrivit serviciilor de spionaj sud-coreene, tatăl soției lui Kim Jong-Un este profesor universitar, iar mama sa medic. Ea a călătorit în Coreea de Sud în 2005 pentru a încuraja echipele nord-coreene la campionatul de atletism din Asia.

 Imediat ce s-au căsătorit, cei doi ar fi avut un prim copil, un băiat care astăzi are șapte ani, apoi două fiice - una născută în 2013, cealaltă născută la începutul acestui an. Ca urmare, băiatul este destinat să-i urmeze la conducere, în cazul în care tatălui i s-ar întâmpla ceva, spun serviciile secrete sud-coreene. 

„E un fel de secret al lui Polichinele. Informația deja a fost confirmată de Coreea de Sud în 2012”, comentează jurnalista franceză Juliette Morillot. Specialistă în Coreea de Nord, ea a fost profesoară la Universitatea Națională din Seul și organizatoarea unui seminar pe tema relațiilor intercoreene la Școala militară din Paris. Și tocmai a publicat o carte despre peninsula coreeană.

„Se știa de mult și ca din întâmplare, informația este confirmată acum. Nu e lipsit de semnificație. Îmi pun întrebarea: totuși, de ce? Să vorbești de un fiu înseamnă să sugerezi ideea unei succesiuni, mai ales că până acum se spunea că n-are decât fete. Or, este important pentru nord-coreeni, ca și pentru restul lumii, pentru că asta arată că există o idee dinastică, succesiunea este asigurată. Iar asta se poate adăuga anxietății pe care o suscită regimul nord-coreean”, spune Juliette Morillot, citată de Ouest-France.

Jurnalista se așteaptă ca pe viitor să fie divulgate și alte informații despre Kim Jong-un, despre regimul său sau despre viața sa privată. „Se vor anunța lucruri poate mai dramatice, cum ar fi epurări sau fuga din țară a unor oameni, pentru a arăta că regimul slăbește. S-a vorbit, în urmă cu ceva timp, de un transfug care ar fi fugit în Finlanda: ar fi fost un savant, care a vorbit despre armele biologice și chimice ale regimului. În cele din urmă, s-a dovedit că totul era fals și fusese fabricat în detaliu. Serviciile secrete lasă să le scape informații la momente bine stabilite. Acum, confirmarea faptului că are un fiu mai mare ar putea amplifica frica, pentru că se sugerează ideea că în spatele lui Kim Jong-un e un altul și că dinastia continuă”, explică jurnalista. 

Informațiile despre viața privată a liderului nord-coreean sunt rare. Nu neapărat pentru că el ține totul secret, ci pentru că, spre deosebire de ceea ce știm despre liderii lumii occidentale, viața privată este o linie roșie peste care nord-coreeanul nu trece. Este o chestiune culturală, confirmă Juliette Morillot. Se face distincție netă între viața privată a liderilor, care le aparține acestora și numai lor, și rolul lor de conducător, de tată al tuturor coreenilor. Nord-coreenii sunt confucianiști, discreți și pudici. Prin urmare, nu se pune problema de a vorbi despre viața privată a conducătorilor, foarte probabil și din cauza unor rațiuni de securitate, explică jurnalista. 

Totuși, atitudinea lui Kim Jong-un este un pic diferită. Este tânăr (are 33 de ani), face parte dintr-o nouă generație. Nu a ezitat să se arate în public însoțit de soția sa, așa cum fac toți șefii de stat, în special cei occidentali. 

Cel mai recent, soția liderului nord-coreean a fost văzută în public la recepția pe care Kim Jong-un a dat-o în cinstea celor care au lucrat la testul nuclear efectuat la începutul acestei luni.

Atunci când Kim Jong-un ridică un pic vălul, o face pentru a arăta o fațetă mai umană a Coreei de Nord, explică Juliette Morillot. Soția sa, Ri Sol-ju, se îmbracă după moda occidentală, este dinamică, tunsă scurt, e modernă, elegantă.  Dar în momentele în care poporul trebuie solidarizat în fața amenințării americane, în momentele cele mai tragice sau solemne, ea apare în costumul tradițional coreean.

Kim Jong-un este un reprezentant al generației sale. Folosește comunicațiile. Știe să arate că este tânăr, dinamic, apropiat poporului, cu alte cuvinte, știe să-și construiască o imagine. Spre deosebire de el, tatăl său avea reputația unui om distant și introvertit, dar bunicul său era iubit, era părintele națiunii. Era surâzător, avea o atitudine jovială. Iar Kim Jong-un chiar îi seamănă fizic și știe că în felul acesta le evocă nord-coreenilor o imagine subliminală, a unei epoci în care țării îi mergea mai bine. Amintește astfel întregii populații de „vârsta de aur a țării”, căreia îi adaugă o imagine mai modernă, arătându-se în public alături de soție. Însă copiii continuă să facă parte din viața secretă a conducătorilor țării.

Citiți și:  De ce râde Kim Jong-un la fiecare test cu rachetă?

Este motivul pentru ca copiii săi și mai ales fiul în vârstă de 7 ani nu au fost văzuți niciodată în public. Nici măcar prenumele lor nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, serviciile sud-coreene afirmă că băiatul ar fi pregătit, în cel mai mare secret, să-i succeadă tatălui. Trebuie spus că nu are nici concurenți prea mulți. Unchiul lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, a fost executat în 2013, iar fratele vitreg al liderului, Jong-nam, a fost ucis în februarie, asfixiat misterios pe un aeroport malaezian. Mai rămân fratele cel mare al lui Kim Jong-un, sora sa mai mică și surorile vitrege.

Până la urmă, nu e vorba de reguli de succesiune dinastică precum în familiile regale. Actualul lider va decide cine este cel mai apt să-i urmeze. De altfel, el însuși, în familia sa, era al doilea copil. Avea un frate mai mare care putea fi ales, dar n-a fost pe placul tatălui. 

În orice caz, începând din 1948, dinastia Kim este prezentată ca singura posibilitate guvernamentală în Coreea de Nord.

Citiți și: 

Viața dictatorilor Kim, secret de stat

De ce și-a asasinat Kim Jong-un fratele și unchiul. Atacul secret pe care l-ar fi plănuit aceștia cu China