FMI se întoarce în Argentina

Data actualizării: Data publicării:
International Monetary Fund Building In Washington, DC
WASHINGTON, DC - MAY 16: A sign hangs on the The International Monetary Fund Headquarters 2 building on Pennsylvania Avenue just blocks from the White House May 16, 2011 in Washington, DC. IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn, a potential candidate for the French presidency, was detained May 14 on a departing airplane after he was accused of trying to rape a maid in a $3,000-a-night suite at a New York City hotel. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Argentina a ajuns joi la un acord stand-by în valoare de 50 de miliarde cu FMI, au anunţat joi guvernul de la Buenos Aires şi Fondul. Înţelegerea privind asistenţa financiară mai trebuie aprobată de consiliul Fondului.

International Monetary Fund Building In Washington, DC
FOTO: Guliver / Getty Images

Argentina a solicitat asistenţa FMI pe 8 mai, după o depreciere puternică a monedei naţionale - peso - şi o retragere masivă a investitorilor de pe pieţele emergente.

Reuters apreciază că acordul reprezintă un punct de cotitură pentru Argentina, care a ignorat Fondul mai mulţi ani, după criza economică dezastruoasă din 2001-2002, pusă de mulţi argentinieni pe seama austerităţii impuse de instituţia financiară mondială. Acum, decizia preşedintelui Mauricio Macri de a relua colaborarea cu FMI a provocat proteste la nivel naţional.

Guvernul argentinian afirmă că finanţarea acordată de FMI ar constitui o asigurare împotriva unor noi crize. În schimb, Argentina trebuie să îşi reducă deficitul fiscal la 1,3% din PIB în 2019, de la 2,2% în prezent, a făcut cunoscut preşedinţia. De asemenea, guvernul trebuie să propună parlamentului o reformă a statutului băncii centrale, care să asigure autorităţii monetare o autonomie sporită.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri