Forțele aeriene americane au bombardat baterii de artilerie ale Statului Islamic. Peste o sută de membre ale minorității Yazidi, luate prizoniere de rebeli

Data publicării:
bombaaaa

Două avioane FA-18 de luptă americane au decolat de pe portavionul George W.H. Bush, din Golful Persic şi au lansat bombe ghidate cu laser asupra unor baterii de artilerie ale rebelilor din gruparea Statul Islamic. Preşedintele Barack Obama a autorizat atacuri militare în Irak pentru a proteja personalul american aflat la faţa locului, dar şi militarii irakieni care se luptă cu extremiştii.

„Statul Islamic nu poate nicio poziţie a noastră pentru că sunt străni şi nu au nimic uman, sunt criminali”, a spus Karim Aboud al-Timimi, general irakian.

Rebelii din Statul Islamic controlează mare parte a vestului şi centrului Irakului, printre care şi oraşul Mosul, în timp ce o parte a nordului şi sud ţării, plus capitala Bagdad, sunt apărate de trupele guvernamentale.

De asemenea, operaţiunea declanşată de forţele aviatice americane are rolul de a salva şi refugiaţii creştini din Irak, care şi-au părăsit casele de teama militanţilor musulmani.

„Aproape toţi creştinii din oraş au fugit. Au mai rămas în urmă câteva femei în vârstă, care nu puteau să plece”, a spus Sarah Khoder, refugiată creştină din Qaraqush.

Potrivit oficialilor irakieni, teroriştii din gruparea Statul Islamic pot folosi barajele de pe cursul fluviilor Tigru şi Eufrat ca pe adevărate arme de distrugere în masă.

„Ei pot inunda un oraş întreg. Acum aproape două luni, rebelii au deschis barajul cu apă poluată. Oraşul Abu-Ghraib de lângă Bagdad a fost inundat. Este periculos. Capitala ar putea fi următoarea victimă”, a spus Jaber Duarbaee, din Trupele de Grăniceri.

De asemenea, teroriştii pot provoca seceta şi lăsa fără apă milioane de oameni prin blocarea barajelor de pe cele două fluvii. Această ipoteză se poate adauga deja dezastrului umanitar aflat în desfăşurare în Irak, unde sute de mii de oameni rămaşi pe drumuri depind doar de ajutoarele paraşutate de forţele occidentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri