Forțele susținute de Turcia în Libia bat în retragere. Victorie importantă pentru generalul Haftar

Data publicării:
Sirte, Libia, bombardat
Sirte, Libia Foto: Guliver/GettyImages

Trupele mareşalului libian Khalifa Haftar au preluat marţi controlul asupra oraşului strategic Sirte de pe coasta Mediteranei, în timp ce forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), care se bucură de sprijinul Turciei, au anunţat că se retrag din acest oraş pentru a evita o baie de sânge, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Cucerirea oraşului Sirte este o victorie importantă pentru mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, care din luna aprilie desfăşoară o intensă campanie militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află Guvernul de Uniune Naţională (GNA) condus de premierul Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU.

Avansul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL) conduse de Haftar survine în timp ce Turcia pregăteşte trimiterea de experţi şi consilieri militari în sprijinul forţelor GNA, în contextul în care creşte implicarea internaţională în conflictul libian.

Oraşul Sirte se afla sub controlul forţelor loiale guvernului GNA de când grupări jihadiste ale Statului Islamic au fost alungate de acolo în 2016 cu sprijinul unor raiduri aeriene americane. Forţa de Protecţie a oraşului Sirte a anunţat marţi că se retrage pentru a evita o vărsare de sânge în rândul civililor, acuzând trupele lui Haftar că au incendiat locuinţe şi s-au dedat la jafuri după ce au pătruns în oraş.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Citiți și: Carnaj printre studenți. Cel puțin 30 morţi în urma unui atac aerian ce a vizat o academie militară din Tripoli

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri