Forumul de la Davos, între exces şi inegalitate socială

Data publicării:
davos mancare

Dincolo de dezbaterile privind economia mondială, forumul din localitatea elveţiană este impresionant şi prin cifre, altele decât cele din conturile participanţilor.

„Mi-aş fi dorit să îl avem aici pe Papă”, spune Klaus Schwab, fondatorul Forumului de la Davos.

Numai că, în ciuda dorinţei fondatorului evenimentului, Papa Francisc nu a mers la Davos. Un om caracterizat prin modestie, ca Suveranul Pontif, nu şi-ar fi găsit locul în staţiunea elveţiană. A transmis totuşi un mesaj.

„Este de netolerat că mii de oameni continuă să moară zilnic de foame, chiar dacă mari există cantităţi de mâncare şi sunt adesea pur şi simplu risipite”, a spus Peter Turkson, cardinal.

Şi mari cantităţi de mâncare se consumă, sau cel puţin se pregătesc şi la Davos, în timpul celor cinci zile ale evenimentului. Unul dintre hotelurile în care stă majoritatea invitaţilor organizează în această perioadă nu mai puţin de 320 de petreceri, pentru care au fost comandate peste 1.500 de sticle de şampanie, peste 16.000 de aperitive şi 80 de kilograme de somon.

Toate cele 126 de camere ale hotelului sunt ocupate de premieri, preşedinti şi oameni de afaceri. În perioada evenimentului, hotelul realizează 35% din venitul anual.

„Cred că pregătim mâncare pentru 5000 de oameni în cinci zile. Şi totul este proaspăt. Avem 70 de maeştri bucătari aici şi toţi lucrează cu ingrediente proaspete, salate proaspete, legume. Pregătim mâncare pentru oameni importanţi, liderii lumii, aşa că este o datorie să facem totul proaspăt”, spune unul dintre responsabilii cu organizarea.

Mâncarea este aici mai mult un pretext pentru socializare și pentru punerea bazelor unor noi colaborări. Așa că în bucătariile din Davos există o regulă impotantă: mâncarea nu va conține nici ceapă și nici usturoi.

În acest an, la forum participă 40 de șefi de stat și de Guvern și 1.500 de oameni de afaceri. Dintre cele șapte miliarde de locuitori ai Terrei - care au o avere totală de 241.000 de miliarde de dolari, 85 cei mai bogați se află în aceste zile în stațiunea elvețiană. Averea lor reprezintă jumătate din avuția totală. Așa că îndemnul Papei Francisc se adresează exact celor mai potrivite urechi.

„Vă rog ca bogăţia să servească umanităţii, nu să o conducă”, a transmis Peter Turkson.

Catering pentru Davos

- 1.594 sticle de șampanie și prosecco

- 3.088 sticle de vin alb și roșu

- 3.807 cești de cafea și ceai

- 80 de kilograme de somon

- 16.805 aperitive

- 1,565 mini pizza

- 1,350 căpșuni în ciocolată

Sursa: Hotel Belvedere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri