Fost şef al SRI, despre ce înseamnă în realitate retragerea trupelor ucrainene: „Această predare ridică un mare semn de întrebare”

Data publicării:
ilustratie ucraina - 6790153-AFP Mediafax Foto-SERGEI GAPON

Un oficial rebel citat de serviciul de presă separatist DAN a declarat că sute de militari ucraineni sunt încercuiţi de forţele separatiste în oraş. 

Faptul că au trebuit trupe ucrainene să se predea înseamnă că luptele au continuat. În clipa când închei un armistiţiu înseamnă că nu se mai trage cu puşca, că nu se mai omoară oameni. Această predare ridică un mare semn de întrebare. Ar trebui să existe comisii mixte din partea UE, NATO să vadă ce se întâmplă, că altfel totul e contradictoriu şi niciodată nu se ştie care este adevărul în zonă”, a spus Costin Georgescu care spune că situația nu este deloc clară. „Sunt într-o încercare de aşteptare - cine greşeşte primul sau cine face cel mai mare gest puternic. Trebuie să fim atenţi, separatiştii spun una, statul ucrainean spune altceva. Până nu există comisii mixte acolo care să supravegheze fenomenul... Faza diplomaţiei a trecut în acea zonă. Trebuie încercate și măsurile diplomatice, dar nu sunt suficiente la ora actuală. Putin să înţeleagă că nu mai e perioada URSS, a tratatului de la Varşovia, ci o perioadă în care lumea vrea să trăiască în libertate, el trebuie să îi lase pe ceilalţi în pace şi să revină la nişte lucruri normale. Până nu înţelege asta, nu se va linişti situaţia”, a mai spus fostul șef al SRI.

De altfel, acesta a amintit situația Crimeii. „Să nu uităm ce s-a întâmplat, că au luat Crimeea fără jenă ca şarpele boa care aşteaptă să treacă la înghiţirea completă a Crimeii, acum se pregătește să ia în continuare teritorii din Ucraina. Separatiştii nu reprezintă nimic. Sunt nişte oameni dirijaţi din spate de la Moscova. Nu sunt nişte oameni care luptă pentru independenţa ţării, sunt mercenari pentru că scopul final e ca o parte din Ucraina să se alipească Rusiei, exact cum s-a întâmplat cu Crimeea. Nu luptă pentru independență, pentru ceva care li se cuvine. Felul cum procedează, cum folosesc arme şi muniţie străină, cum nu respectă nimic din ce se stabileşte arată că nu poţi avea încredere în tratatele care sunt. Ar trebui o participare mai puternică din partea UE şi NATO privind aceste prime semnale de pace. Trebuie neapărat comisii mixte, sub egida ONU, UNESCO care să supravegheze ce se întâmplă acolo”, a precizat Costin Georgescu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri