Fostul președinte din Peru s-a sinucis, în timp ce poliția sosea să-l aresteze pentru corupție

Data actualizării: Data publicării:
lima peru
Foto: Shutterstock

Alan Garcia, fostul președinte din Peru, s-a sinucis împușcându-se în cap, chiar în momentul în care poliția sosise la locuința sa pentru a-l aresta în legătură cu acuzații de corupție și luare de mită, anunță BBC News.

lima peru
Foto: Shutterstock

Alan Garcia a fost transportat de urgență la spital, în Lima, însă a murit la scurt timp. Decesul său a fost anunțat de Martin Vizcarra, actualul președinte din Peru.

Fostul președinte era vizat de acuzații de luare de mită de la Odebrecht, o companie de construcții din Brazilia, acuzații pe care le-a negat. Polițiștii veniseră să îl aresteze, în momentul în care Garcia s-a împușcat.

Alan Garcia, în vârstă de 69 de ani, a fost președinte în Peru între anii 1985 și 1990, apoi din 2006 până în 2011. El era anchetat într-un scandal uriaș de corupție, dosar în care sunt investigați mai mulți foști lideri din America Latină.

Ministrul de Interne din Peru a declarat că, la sosirea ofițerilor, Garcia a cerut să fie lăsat să dea un telefon, apoi s-a încuiat într-o cameră. Câteva minute mai târziu, polițiștii au auzit o împușcătură și au forțat ușa încăperii. Înăuntru l-au găsit pe fostul președinte pe un scaun, împușcat în cap.

Într-o postare pe Twitter, fostul președinte scria că „nu există nici urmă de dovadă” împotriva sa și a susținut că procurorii „fac speculații”, afirmând că el „nu s-a vândut niciodată”.

În luna noimebrie a anului trecut, Garcia a cerut azil politic la ambasada Uruguaiului, după ce un judecător i-a interzis să părăsească țara timp de 18 luni. Guvernul din Uruguay i-a respins cererea de azil în decembrie.

Implicat într-un scandal de corupție la nivel global

Compania de construcți braziliană Odebrecht este acuzată că a dat mită în valoare de 800 de milioane de dolari, între anii 2001 și 2016, pentru a câștiga contracte cu mai multe state, pentru construcția de drumuri, poduri, baraje și autostrăzi.

Autoritățile susțin că oficialii companiei Odebrecht au trimis bani în mai multe colțuri ale lumii, prin transferuri bancare, spre conturile unor politicieni din țări precum Peru, Mexic, Venezuela, Columbia, Argentina sau Mozambic.

Scandalul de corupție - unul dintre cele mai mari care au existat în istoria modernă, după cum relatează CNN - a implicat mai mulți foști președinți din America Latină.

Anul trecut, președintele peruvian Pedro Pablo Kuczynski a demisionat cu o zi înainte ca congresul să voteze suspendarea sa din funcție. El a negat însă orice implicare în scandalul Odebrecht.

Iar fostul președinte brazilian Luis Inacio Lula da Silva execută o sentință de 12 ani de închisoare pentru acuzații de corupție și spălare de bani, fiind condamnat inclusiv pentru că ar fi acceptat ca Odebrecht să plătească pentru casa lui de vacanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri