Sari la conținut

FOTO. Cum arată metroul din Coreea de Nord

Decoraţiunile metroului din Phenian sunt elaborate şi includ candelabre spectaculoase, coloane de marmură şi picturi cu Kim Jong-il și Kim Jong-un. Fotograful Elaine Li a vizitat capitala Coreei de Nord și a postat pe contul ei de Instagram imagini spectaculoase.

metrou coreea nord fb elaine li

Foto: Facebook / Elaine Li

Realizat la peste 100 de metri sub pământ, metroul din Phenian este unul dintre sistemele de transport public aflate la cea mai mare adâncime din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai misterioase, potrivit News.ro.

 

A photo posted by Elaine Li (@lielaine) on

 

Doar câteva mii de turişti reuşesc să ajungă în Republica Populară Democrată Coreeană în fiecare an. Vizitele sunt permise doar în grupuri, initerariile sunt planificate cu mare grijă de către ghizi, iar anumite zone pur şi simplu nu pot fi vizitate. În acest fel, viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Coreea de Nord rămâne adeseori ascunsă de privirile străinilor.

Însă, atunci când Elaine Li, în vârstă de 25 de ani, a vizitat pentru prima dată Coreea de Nord în luna octombrie, ceea ce a frapat-o cel mai mult a fost un anumit sentiment de familiaritate.

 

 

A photo posted by Elaine Li (@lielaine) on

Născută şi crescută în Hong Kong, Elaine Li nu este străină de viaţa citadină. Portofoliul ei - alcătuit majoritar din imagini cu zgârie-nori, blocaje de trafic şi chipuri amuzante ale unor navetişti - i-a adus tinerei fotografe un număr de 133.000 de admiratori pe Instagram.

Deşi şcolile, restaurantele şi peisajele urbane s-au aflat pe lista ei de obiective de vizitat, călătoria cu metroul i-a adus cel mai mult aminte de ideea de „acasă”.

Elaine Li a discutat cu jurnalista Zahra Jamshed, care lucrează pentru CNN, despre această experienţă. Interviul a fost publicat în secţiunea CNN Style de pe site-ul acestui post de televiziune american.

Primul lucru pe care l-am remarcat este că, deşi staţiile erau slab iluminate, că interioarele erau foarte fantezist decorate. Puteai să vezi candelabre suspendate de tavane ample, coloane de marmure şi tablouri cu Kim Jong-il”, spune Elaine Li.

 

 

A photo posted by Elaine Li (@lielaine) on

A fost foarte interesant pentru mine, deoarece în oraşe cosmopolite precum Hong Kong oamenii sunt bombardaţi cu reclame. În Phenian, oamenii sunt bombardaţi cu propagandă”, adaugă ea.

Fotograful spune că li s-a dat vpie să facă fotografii în stațiile de metrou, dar nu și în tuneluri. Mai mult, au avut voie să meargă doar în anumite stații.