Sari la conținut

FOTO. Întâlnire neașteptată Obama-Leancă, la Casa Albă. Cum o intepretează Emil Hurezeanu

 

Iurie Leancă, la tratative cu Barack Obama / Foto: gov.ro

Obama s-a întâlnit cu premierul Moldovei, Leancă. L-a primit primit la masă, e o fotografie de tratative. Foarte rar îl veți vedea pe Obama, flancat de principalii consilieri de securitate, stând la tratative – față în față, de la egal la egal, într-o atmosferă de lucru – cu reprezentantul unui alt stat”, a spus Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnalul de Seară”.

De obicei, au loc în alte condiții dialogurile la Casa Albă. Dar era o formă și stilistică, și exterioară, o imagine, deci, și pentru uzul public. Nu era programată întâlnirea Leancă -Obama. Obama a subliniat nevoia respectării suveranității și integrității Republicii Moldova. E o reacție, bineînțeles, la precipitarea din ultimele zile a evenimentelor din Crimeea și, în același timp, un gest preemptiv”, a subliniat Emil Hurezeanu.

În opinia sa, gestul președintelui SUA dublează decizia UE, care nu s-a grăbit doar să parafeze Acordul de asociere cu Republica Moldova, „ci chiar, prin Parlamentul European, să treacă la votarea ridicării obligației de vize pentru moldoveni”.