Sari la conținut
News Alert

FOTO & VIDEO. Atentat cu mașină-capcană la Ankara. Nou bilanț: 37 de morți și 125 de răniți

Foto: Gulliver / GettyImages

ACTUALIZARE LUNI, 14 MARTIE, ORA 9:30. Bilanțul victimelor a crescut la 37 de morți.
ACTUALIZARE 23:30 . Un tribunal din Ankara ordonă interzicerea accesului la Facebook, Twitter după explozie

Un tribunal din Ankara a ordonat interzicerea accesului la Facebook, Twitter și alte site-uri în Turcia, duminică, după postarea unor imagini pe social media de la explozia unei mașini capcană în capitala turcă, au anunțat posturile de televiziune CNN Turk și NTV, citate de Reuters, transmite Agerpres.

Mai mulți utilizatori locali au anunțat dificultăți în accesarea site-urilor.

Turcia a blocat anul trecut accesul la Twitter după postarea unor fotografii cu un procuror amenințat cu arma de militanți de extremă-stângă, amintește Reuters.

Explozia de duminică a avut loc lângă principala staţie de autobuz de pe bulevardul Ataturk, din centrul Anakarei. În apropiere sunt numeroase clădiri guvernamentale. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se văd mai multe autobuze care aşteaptă la semafor. Un autoturism încetineşte în momentul în care ajunge lânge ele, apoi are loc deflagraţia. Mai multe maşini au fost cuprinse de flăcări, iar zgomotul produs de explozie s-a auzit de la câţiva kilometri depărtare.

Potrivit guvernatorului Ankarei, a fost vorba de un atac comis cu o maşină capcană. Zeci de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, iar forţele de ordine au evacuat zona, de teama producerii unui nou atac.

În urmă cu doar două zile, ambasada Statelor Unite în Turcia a avertizat că există riscul unor atentate teroriste asupra clădirilor guvernamentale şi a altor instituţii din Ankara. Cetăţenii americani au fost sfătuiţi să nu se apropie de zonele respective.

Acum mai puţin de o lună, 28 de oameni, majoritatea soldaţi, au murit şi alţi peste 60 au fost răniţi, după ce o maşină încărcată cu explozibili a fost detonată, de asemenea, în centrul capitalei Turciei. Scenariul a fost aproape identic: autoturismul a sărit în aer în momentul în care un convoi militar a oprit la un semafor. Atacul a fost revendicat de o grupare militantă kurdă.

Iar în octombrie anul trecut, 102 oameni şi-au pierdut viaţa în Ankara, într-un atac sinucigaş.


ACTUALIZARE 22.58. Un nou bilanț furnizat de autorități: 34 de morți și 125 de răniți.


ACTUALIZARE 22.10. Bilanțul victimelor exploziei de la Ankara a crescut. Sunt 32 de morți. 


ACTUALIZARE 20.18. Ministerul român de Externe a anunțat că nu sunt cetățeni români printre victime, din informațiile pe care le deține în prezent.

„Ambasada României la Ankara are în atenție incidentul produs în seara zilei de 13 martie 2016. În acest sens, a întreprins în regim de urgență demersurile legale pe lângă autoritățile locale, pentru a afla dacă printre victime se află şi cetățeni români.

Până la acest moment, nu sunt indicii cu privire la cetățenia victimelor, verificările fiind în curs.

Misiunea diplomatică română se află în legătură permanentă cu autoritățile turce şi este pregătită să acorde asistență consulară de specialitate dacă situația o va impune”, arată MAE.

Pe de altă parte, guvernatorul Ankarei a declarat pentru CNN Turcia că 27 de persoane și-au pierdut viața și peste 75 sunt rănite.

10

 

ACTUALIZARE 19.55. 20 de persoane au fost rănite, a anunțat un reprezentant al Poliției.


ACTUALIZARE 19.45. Potrivit Reuters, care citează presa locală, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața. Momentul exploziei a fost surprins de o cameră de supraveghere:

Imagini publicate pe internet arată mai multe maşini în flăcări. Potrivit martorilor, zeci de autovehicule parcate lângă parc au fost distruse. Numeroase ambulanţe se află la faţa locului, iar coloana de fum este vizibilă de la 2,5 kilometri, relatează news.ro.

Mai multe maşini au luat foc în urma exploziei care s-a auzit de la mai mulţi kilometri depărtare. Din primele informaţii, se pare că atacul a fost comis cu un autovehicul capcană.

Pe 18 februarie, 28 de oameni au murit, majoritatea soldaţi, şi alţi peste 60 au fost răniţi, după ce o maşină încărcată cu explozibili a fost detonată în centrul capitalei Turciei în momentul în care un convoi militar oprise la un semafor. Acel atac a fost revendicat de o grupare militantă kurdă.

În octombrie, 102 oameni au fost ucişi în Ankara într-un atac sinucigaş, iar în ianuarie, 10 turişti străini au murit într-un atentat comis în centrul oraşului Istanbul.