FOTO VIDEO Gazele de şist scot oamenii în stradă şi în Ucraina şi Canada. În New Brunswick s-au incendiat maşini ale poliţiei, la Lvov s-a protestat paşnic cu pui de găină

Data publicării:
pui gaina

Odată cu România, şi ucrainenii şi canadienii se opun exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Dacă la Lvov oamenii nu au intrat în conflict cu forţele de ordine, la meridiane distanţă, în New Brunswick, circa 40 de persoane au fost arestate după ce au aruncat cu cocktailuri Molotov.

Sute de oameni au ieşit joi în stradă la Lvov, unde au protestat faţă de planurile companiei Chevron, care vrea să pornească şi acolo operaţiuni de prospecţie. Localnicii se tem de un eventual dezastru de mediu provocat de fracturarea hidraulică, precizează Agenţia France Presse. De altfel, regiunea muntoasă este recunoscută ca o importantă staţiune turistică.

Unii dintre manifestanţi compară chiar efectele exploatărilor prin fracturare cu dezastrul produs în aprilie 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl.

Demonstranţii au adus cu ei 66 de carcase de pui de găină, simbolizând numărul deputaţilor locali care, în ciuda opoziţiei locuitorilor, au decis semnarea acordului dintre Ucraina şi compania americană Chevron. Decizia vine pe fondul tentativelor de apropiere de Uniunea Europeană în scopul reducerii dependenţei statului de gazul rusesc.

În estul Canadei, în schimb, ciocniri violente s-au produs în localitatea Reston între forţele de ordine şi opozanţii exploatării gazelor de şist din New Brunswick. Cel puţin cinci maşini ale poliţiei canadiene au fost incendiate de protestatarii care au aruncat cu cocktailuri Molotov.

Potrivit autorităţilor, unul dintre manifestanţi a tras un foc de armă, fără însă a răni pe nimeni.

Poliţiştii au făcut uz de gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa mulţimea care bloca un drum naţional, după care cel puţin 40 de manifestanţi au fost arestaţi.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri