Sari la conținut

FOTO VIDEO. Mii de refugiaţi au ajuns în Austria. Autostrada M1 este blocată pe mai mulţi kilometri. Ministrul de Externe austriac: "Nu mai putem continua aşa"

Mii de refugiaţi au ajuns în Austria FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 18.00: 

Ungaria: Un val mare de imigranţi, 6.500, a ajuns la graniţa dintre Ungaria şi Austria. Maghiarii s-au văzut depăşiti de situaţie, încercând să le interzică să plece cu trenul şi să-i ducă în tabere amenajate pentru a fi identificaţi. Ulterior, au decis să îi urce pe refugiaţi în autobuze şi să îi ducă până la graniţă.

Între timp, guvernul maghiar a decis, în această dimineaţă, să nu mai pună la dispoziţia migranţilor autobuze. În schimb, au fost deschise liniile de tren către Vest.

Premierul Viktor Orban a supus Parlamentului, ieri, un set de măsuri împotriva imigraţiei. Vor fi instituite zone de tranzit în apropierea frontierei cu Serbia şi a fost suplimentat numărul de poliţişti în apropierea frontierei. În plus, din 15 septembrie, s-ar putea lua măsura păzirii frontierei cu ajutorul Armatei.  

La Roszke, în Ungaria, a avut loc o mică revoltă. Mai mulţi migranţi au spart geamurile unui autocar, nemulţumiţi că nu sunt transportaţi către Austria. Poliţia ungară a intervenit pentru a-i linişti pe cei revoltaţi. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu pot pleca de la punctul de verificare aflat la trei kilometri de graniţa dintre Serbia şi Ungaria. Ei îşi doresc să plece cât mai repede către graniţa cu Austria. Mai multe persoane au plecat pe câmp, dar autorităţile ungare i-au adus înapoi pentru a fi luaţi în evidenţă. Oamenii nu ştiu dacă şi când vor fi transportaţi de aici către frontiera cu Austria.

Austria: Acelaşi lucru fac şi autorităţile din Austria, care-i ajută să ajungă la frontiera cu Germania, unde se estimează că vor intra, până la sfârşitul zilei, între 5.000 şi 7.000 de oameni.

În urmă cu jumătate de oră, o parte dintre refugiaţii de la Nickelsdorf, frontiera dintre Ungaria şi Austria, aproximativ 200 de persoane, au plecat în căutarea unei gări. Aceştia nu au mai avut răbdare să aştepte repartizarea oficialităţilor în autobuze.

ACTUALIZARE 15.00. La Munchen a sosit deja şi cel de-al doilea tren cu refugiaţi. Până acum, două trenuri cu peste 800 de imigranţi au ajuns în Germania.

Autorităţile austriece spun că în total, 4.000 de refugiaţi au trecut în ultimele ore graniţa, iar numărul lor va ajunge astăzi la 10.000. Afluxul de imigranţi către cele două state vine după ce, copleşite de situaţie, autorităţile din Ungaria au hotărât să le permită acestora să plece spre vestul continentului.  

Trecerea din Ungaria pe la Nickelsdorf, în Austria, este în continuare blocată. 

ACTUALIZARE 13.00. O parte dintre refugiaţii plecaţi azi-noapte din Ungaria au ajuns deja în Germania. La Munchen, a sosit acum o oră şi jumătate un tren cu aproximativ 400 de imigranţi.  

ACTUALIZARE 11.50. Între timp, se caută soluţii pentru criza refugiaţilor. La Luxemburg este în desfăşurare o reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană. La sosirea la discuţii, şeful diplomaţiei austriece a atras atenţia că rezolvarea problemelor nu poate veni dintr-o singură ţară şi a cerut implicarea tuturor statelor membre.


Sebastian Kurz, ministrul de Externe al Austriei: „Trebuie să deschidem ochii, să vedem cât de dramatică este situaţia. Sper ca lumea să realizeze că nu mai putem continua aşa. Este nevoie de un răspuns european. Statele nu mai pot fi lăsate singure. Ungaria, dar şi altele nu pot soluţiona singure această chestiune”.

ACTUALIZARE 11.00. Aproximativ 4.000 de refugiaţi au ajuns la graniţa Ungariei cu Austria. Sunt date oficiale făcute publice de autorităţile austriece care estimează că în orele următoare numărul migranţilor de la graniţă se va dubla.

Odată ajunşi la graniţă, oamenii sunt urcaţi în autocare, fiindu-le puse la dispoziţie şi trenuri pentru a-şi continua drumul.

La graniţă s-a înfiinţat un centru de primire, astfel că cei care nu pot fi urcaţi în autocar aşteaptă să îşi continue drumul.

Graniţa pe partea austriacă este blocată.

Şi autostrada M1 care face legătura între Budapesta şi Viena este blocată pe mai mulţi kilometri în apropierea frontierei.


O înţelegere la care s-a ajuns după discuţii cu autorităţile din Germania, ţară unde vor să ajungă cei mai mulţi dintre refugiaţi. Copleşiţi de situaţie, oficialii maghiari au puse la dispoziţie autocare, după ce mulţi oameni au plecat pe jos spre Europa de Vest.

Pe ploaie şi pe frig, cu puţin timp înainte de răsăritul soarelui, primii refugiaţi aduşi cu autocarele din Ungaria, au trecut frontiera în Austria.

FOTO Twitter

La vama Nickelsdorf, oamenii au fost aşteptaţi de alte autobuze, de data aceasta puse la dispoziţie de autorităţile austriece.

Austria şi Germania, acord pe tema imigranţilor

Oficialii de la Viena, Berlin şi Budapesta au ajuns la un acord să nu mai blocheze imigranţilor drumul către destinaţiile dorite.

"Ţinând cont de situaţia şi de nevoile actuale, Austria şi Germania au fost de acord, în acest caz, să permită acestor refugiaţi să-şi continue drumul către teritoriul acestor ţări", a declarat cancelarul Austriei, Werner Faymann într-o postare pe contul oficial de Facebook.

Refugiaţii au trecut frontiera în Austria la câteva ore după ce au fost preluaţi de autobuze în Gara de Est din Budapesta.


Primele autobuze închiriate de guvernul maghiar au venit în Gara de Est din Budapesta, unde se aflau refugiaţi care încă nu plecaseră pe jos spre Austria. Au urcat în maşini convinşi că vor merge acolo unde îşi doresc.

Alte autobuze i-au cules de pe Autostrada M1 pe imigranţii care mergeau pe jos de mai multe ore.

Foto: Gulliver/Getty Images

Sub presiunea miilor de oameni, oficialii maghiari par să fi renunţat la planul de a le bloca drumul spre vestul Europei.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei: „Siguranţa transporturilor pentru contribuabilii şi cetăţenii ungari nu poate fi pusă în pericol chiar dacă Austria, Germania sau Comisia Europeană ajută Ungaria”.

Imigranţii s-au hotărât să plece pe jos spre Austria după ce au văzut că trenurile pus la dispoziţie de autorităţile maghiare nu-i duceau către graniţă, ci spre centrele de refugiaţi

Sute de oameni au plecat pe jos din Budapesta către Austria şi Germania.

„Am stat 10 zile în gară. Toţi aveam bilete, dar nu ne-au lăsat să urcăm în tren. Am spus că vrem să plecăm, aşa că am pornit la drum”.

„N-am putut pleca cu trenul, am cumpărat bilete, dar nu ne lasă să ne urcăm în tren. Nu e bine, suntem obosiţi”.

Flancaţi de poliţişti, ei au înaintat pe banda de urgenţă a autostrăzii. În unele cazuri, oboseala şi-a spus cuvântul.

Coada de maşini se întindea pe o distanţă de 10 de kilometri. Practic, autostrada care leagă Budapesta de Viena a fost blocată de migranţii care trec pe aici.

Un alt punct fierbinte a fost Gara din Bicske. Aproximativ 300 de imigranţi au fugit din trenul în care erau şi au luat-o pe jos, de-a lungul căii ferate.

În busculada creată a apărut şi prima victimă a crizei imigranţilor din Ungaria. Un pakistanez a murit după ce a sărit din tren şi s-a lovit cu capul de o şină de cale ferată.

Pe aceeași temă