FOTO VIDEO. Violențe la Kiev. Cinci protestatari au murit. Poliția a scos pe străzi un vehicul blindat

Data publicării:
proteste violente kiev ucraina noiembrie 2013 - AFP Mediafax Foto-GENYA SAVILOV 1

ACTUALIZARE 19.45. Uniunea Europeană le-a transmis oficialilor de la Kiev că le-ar putea impune sancţiuni în urma ultimelor violenţelor. Surse citate de publicaţia EUobserver susţin că ministrul ucrainean de Externe le-a cerut ambasadorilor europeni acreditaţi la Kiev să stea departe de proteste şi a dat vina chiar pe Uniunea Europeană, pentru situaţia explozivă din fosta republică sovietică.

Şi Statele Unite au reacţionat. Ambasada americană de la Kiev a anunţat că a anulat vizele mai multor oficiali ucraineni care au legătură cu evenimentele violente, fără a preciza însă numele şi funcţiile acestora.  

ACTUALIZARE 14.00: Poliția de la Kiev a scos pe străzi un vehicul blindat de luptă (APC), surprins în mai multe fotografii de presa din capitala Ucrainei.

Într-un videoclip încărcat pe YouTube se observă cum polițiștii de la Kiev bat mai mulți protestatari, inclusiv pe câțiva dintre ei care erau căzuți la pământ. În replică, aceștia au început să arunce cu pietre către forțele de ordine.

ACTUALIZARE 13.58. Sute de persoane au fost rănite, autoritățile dau parțial vina pe un grup de extremă-dreaptă. Ambasada americană din Ucraina a anunțat că a revocat vizele pentru „mai mulți ucraineni cu legături cu violențele”,. Nu a dat nume, dar a spus că ia în calcul „și alte acțiuni împotriva celor responsabili pentru actualele violențe”. 

ACTUALIZARE 11.13. Trei decese au fost până acum confirmate. Doi protestatari au fost împușcați mortal. Al treilea protestatar ar fi murit în urma unei căzături, dar nu se știe mai mult.

 

ACTUALIZARE 11.00. Confruntările care au izbucnit în această dimineaţă la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare.

Membri din cadrul forţelor antirevoltă ucrainene au format cordoane, în spatele scuturilor, iar manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament, a constat un corespondent AFP.

Manifestanţii se adăposteau, la rândul lor, în spatele unor vehicule de poliţie incendiate zilele trecute.

ACTUALIZARE 9.50. Un al doilea deces a fost confirmat, fără să se dea detalii.

Primul protestatar, care avea în jur de 30 de ani, a fost ucis cu gloanțe de cauciuc, potrivit Kiyv Post.

Foto: Serhi Nigoian, unul dintre protestatarii care au murit în această dimineață. Sursa foto: Twitter


Violențele se înregistrează într-o zonă restrânsă în jurul străzii Hrușevski, aproape de tabăra principală a protestatarilor.

Noile ciocniri vin după intrarea în vigoare a unei legi care spune că participanții la proteste riscă pedepse cu închisoarea.

Premierul Mikola Azarov avertizase că poliția va face uz de forță, dacă violențele vor continua, relatează BBC.

Din noiembrie au loc ample proteste, după ce Guvernul a respins apropierea de UE. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, marți, că protestele din Ucraina scapă de sub control și a calificat drept „înspăimântătoare” ciocnirile dintre forțele de ordine și manifestanții antiguvernamentali.

Serghei Lavrov a acuzat „guvernele europene” de amestec în treburile interne ale Ucrainei. „Membrii mai multor guverne europene au dat buzna în Piața Maidan și au luat parte la demonstrații antiguvernamentaleîntr-o țară cu care au relații diplomatice. Acest lucru este pur și simplu indecent”, a spus ministrul de Externe rus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri