Fotograful de la National Geographic vrea să o ajute pe „Fata afgană”

Data actualizării: Data publicării:
YXNoPTc1OGE4OGE2NzhiZmI5ZmIyNzJkNzc1ODZkMDczMThk.thumb (1)

Steve McCurry, autorul fotografiei celebre, ”Fata afgană”, publicată pe coperta revistei National Geographic în 1985, reprezentând o tânără refugiată din Afganistan, a declarat că va face ”tot ce este posibil” pentru a o ajuta pe protagonista acelei imagini, care a fost arestată recent în Pakistan, informează BBC citat de News.ro.

fata afgana
Foto: dawn.com

Potrivit presei internaţionale, Sharbat Gula, supranumită ”fata cu ochi verzi”, a fost arestată recent în Pakistan, fiind acuzată că deţinea documente de identitate false. 

Ea riscă o amendă şi o condamnare de până la 14 ani de închisoare. 

Fotograful Steve McCurry a publicat pe contul său de Instagram un mesaj în care a spus că arestarea lui Sharbat Gula reprezintă ”o încălcare stridentă a drepturilor omului”.

”Facem tot ce putem pentru a strânge informaţii despre această situaţie şi i-am contactat pe colegii şi prietenii noştri din regiune. Sunt hotărât să fac tot ce este posibil pentru a oferi sprijin legal şi financiar pentru ea şi pentru familia ei. Protestez cu tărie faţă această acţiune a autorităţilor de acolo. Ea a suferit întreaga sa viaţă”, a spus Steve McCurry.

5810709e94a6b
Foto: Pakistan Federal Investigation Agency

Pakistanul a lansat recent o acţiune de amploare împotriva falsificatorilor de documente de identitate. Mii de refugiaţi afgani trăiesc în Pakistan şi au încercat să evite sistemul computerizat de evidenţă a populaţiei.

Sharbat Gula ar fi depus actele pentru eliberarea unui card de identitate în aprilie 2014, folosind numele Sharbat Bibi.

Un oficial de la Autoritatea Naţională a Registrelor cu Baze de Date (NADRA) a spus că trei angajaţi ai săi, care i-au eliberat lui Sharbat Gula un act de identitate, au fost daţi dispăruţi după ce presupusa infracţiune a fost raportată în presa oficială din Pakistan.
Agenţia Federală de Investigaţii (FIA) îi caută pe cei trei angajaţi de la NADRA, dar şi pe soţul lui Sharbat Gula.

Agenţia federală a început investigaţia cazului afganei în februarie 2015, în momentul în care au ieşit la iveală mai multe cazuri de refugiaţi afgani care încercau să obţină documente pakistaneze pentru a nu fi extrădaţi.
Celebra fotografie ”Fata afgană” a fost realizată în 1984, pe când Sharbat Gula avea vârsta de 12 ani şi trăia într-o tabără de refugiaţi din nord-vestul Pakistanului, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. Imaginea, publicată pe o copertă a revistei National Geographic, a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume. 

În 2002, fotograful Steve McCurry s-a întors în Afghanistan, după 17 ani, pentru a o găsi pe protagonista fotografiei. A găsit-o într-un sat afgan îndepărtat, unde locuia cu soţul ei, care era brutar, şi cu cele trei fiice ale lor. 

Steve McCurry s-a ocupat apoi de finanţarea unui proiect ce a vizat îndeplinirea celei mai mari dorinţe a ”Fetei afgane” - un pelerinaj la Mecca alături de familia ei.

De atunci, Sharbat Gula s-a întors în Pakistan, în regiunea Peshwar, aflată în apropiere de graniţa cu Afganistan.

Ancheta autorităţilor din Pakistan împotriva străinilor care obţin documente de identitate false a descoperit 60.675 de carduri de identitate aflate în posesia unor cetăţeni non-pakistanezi. 
Date recente transmise de ONU arată că Pakistanul găzduieşte în prezent 1,4 milioane de refugiaţi afgani înregistraţi. Se crede că aproximativ 1 milion de refugiaţi afgani neînregistraţi trăiesc în această ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri