Gazprom și Rosneft, vizate de sancțiuni SUA. Reacția Rusiei

Data publicării:
obama sanctiuni

„Date fiind provocările continue în Ucraina, am aprobat un nou set de sancţiuni care vizează unele dintre cele mai mari companii şi instituţii financiare din Rusia. Împreună cu aliaţii mei, cu care mi-am coordonat îndeaproape activitatea în ultimele zile şi săptămâni, în mod repetat am arătat clar Rusiei că trebuie să pună capăt afluxului de arme şi luptători peste graniţă, în Ucraina, că Rusia trebuie să-i îndemne pe separatişti să elibereze ostaticii şi să susţină încetarea focului”, a explicat președintele Barack Obama.

Preşedintele american a subliniat că impunerea noilor sancţiuni împotriva Rusiei pentru implicarea din Ucraina demonstrează că acțiunile autorităţilor de la Moscova nu vor rămâne nepedepsite.

Printre cei vizaţi de sancţiunile americane se numără gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank şi autorităţile separatiste de la Doneţk.

Reacţia Moscovei nu a întârziat să apară. Prin vocea viceministrului de Externe, Serghei Riabkov, Moscova a apreciat că noile sancţiuni adoptate de Statele Unite sunt „scandaloase” şi „total inacceptabile”, şi a promis să le răspundă prin măsuri „dureroase”.

„Noua decizie a administraţiei americane de a introduce sancţiuni, sub un pretext fals şi înşelător, împotriva unui anumit număr de entităţi şi indivizi ruşi nu poate fi calificată altfel decât scandaloasă şi total inacceptabilă. Washingtonul trebuie să înţeleagă că astfel de metode au efecte nefaste nu doar asupra parteneriatului cu Moscova, ci şi asupra politicii externe şi a intereselor economice ale Statelor Unite", a spus Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe, citat de Mediafax.

La rândul lor, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au decis îngheţarea programelor desfăşurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Potrivit specialiştilor, în timp ce oprirea finanţărilor BEI nu va ridica probleme, întrucât banca este controlată de cele 28 de state UE, în cazul BERD decizia va fi mai dificilă, întrucât 64 de ţări, inclusiv Rusia, deţin participaţii la bancă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri