Generalul american Norman Schwarzkopf, erou al războiului din Golf, a murit la vârsta de 78 de ani

Data publicării:
generalul 20schwartzkopf 20860375 20afp 20mediafax 20foto 20stephen 20jaffe-40895

Norman Schwarzkopf s-a născut în Statele Unite în 1934, într-o familie de ofiţeri. Tatăl său a fost general şi veteran al celor două războaie mondiale.

A absolvit prestigioasa academie militară West Point în 1956, unde s-a specializat în rachete ghidate, un domeniu de ultimă oră la acea vreme.

Veteran al Războiului din Vietnam, generalul Schwarzkopf s-a făcut remarcat pentru publicul larg odată cu Primul Război din Golf, când a fost mandatat de preşedintele George Bush Senior să conducă operaţiunile împotriva dictatorului irakian Saddam Hussein.

În 1991, Generalul Schwarzkopf a condus o forţă de 740.000 de soldaţi americani şi aliaţi, care a neutralizat forţele irakiene în 100 de ore.

O să o luăm pe lângă, pe deasupra, prin ei, peste ei, pe dedesubt şi pe orice altă cale posibilă”, explica Gen. Norman Schwarzkopf, comandantul trupelor aliate.

Planul folosit de ofiţerul american este considerat unul dintre cele mai strălucite şi l-a propulsat direct în analele de strategie militară.

Norman Schwarzkopf s-a retras ca general de 4 stele, după succesul din Irak şi după o carieră de 34 de ani în armata americană.

Nici un cuvânt nu poate că surprindă emoţia care străbate inima unui om când stă pentru ultima oară şi ascultă imnul naţional şi salută steagul american, care reprezintă ţara pe care a servit-o cu bucurie şi mândrie în ultimii 35 de ani”, declara după retragere Gen. Norman Schwarzkopf, comandantul trupelor aliate.

George Bush Senior, liderul politic al eliberării Kuweitului, se află în stare gravă, la terapie intensivă, într-un spital american.

Stilul agresiv şi autoritar al Generalului Norman Schwarzkopf, alături de comunicatele de presă date în uniformă de camuflaj, i-au adus simpatia lumii întregi şi au devenit imagini simbol pentru Războiul din Golf şi pentru armata americană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri