Genist român, în prima linie a războiului cu ISIS

Data publicării:
dragos gheorghe genist roman

Geniştii din prima linie a războiului cu teroriştii Stat Islamic sunt conduşi de un român. Maiorul Dragoş Gheorghe are doar 38 de ani şi Alianţa Nord Atlantică a pus în mâinile lui siguranţa trupelor irakiene ce duc lupte grele cu gruparea teroristă. Sub comanda sa, teritoriile ostile sunt curăţate de bombele artizanale montate de extremişti fanatici.

La o bază de antrenament NATO din Spania, maiorul Dragoș Gheorghe ține ședințe zilnice pentru pregătirea echipei de experți în detectarea bombelor improvizate. Este prima misiune de acest fel pe care Alianța Nord-Atlantică o pregătește pentru Irak, unde organizația teroristă Stat Islamic a ocupat teritorii întinse, pe care le-a împânzit cu bombe artizanale.

Sunt arme foarte ieftine, uşor de obţinut şi extrem de eficiente. Efectul asupra populaţiei este să provoace teamă şi, bineînţeles, să ucidă oameni", a explicat Juan Enrique Gomez Martin, directorul Centrului de Excelență al NATO.

De priceperea românului depind vieţile a mii de irakieni. Localnicii fug din calea teroriştilor ISIS, iar gruparea Stat Islamic umple casele rămase goale cu bombe artizanale. Experţii au descoperit astfel de dispozitive infernale în dulapurile cu haine şi chiar în cuptoare. Maiorul Dragoş Gheorghe este conştient că nu îşi permite niciun pas greşit.

„Responsabilitatea noastră este foarte mare pentru că studenţii noştri sunt luptători care după cursuri se întorc să lupte”, a spus Dragoș Gheorghe, expert NATO în dispozitive explozive.

Forţele irakiene au inceput să elibereze teritoriile ocupate de ISIS, dar atunci când ocupă un oraş sunt mari şanse să-l găsească plin cu bombe improvizate. Au parte de foarte multe pierderi în rândul trupelor", a adăugat Juan Enrique Gomez Martin.

Până acum antrenamentele aveau loc într-o bază militară din Iordania.

Maiorul Dragoş Gheorghe spune că rolul echipei pe care o coordonează este să îi ajute pe irakienii de rând să se întoarcă în siguranţă în localităţile eliberate de sub ocupaţia teroriştilor.

„Obiectivul nostru principal este să oferim sfaturi de calitate şi să le dăm absolvenţilor noştri expertiza de care au nevoie pentru ca la rândul lor să-i înveţe pe alţii cum să devină specialişti în detectarea bombelor improvizate”, a explicat Dragoș Gheorghe.

În funcţie de rezultatele din Irak, maiorul român ar putea fi folosit de NATO şi pentru alte misiuni în care să salveze mii de vieţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri