Germania ar putea cheltui până la 14,3 miliarde de euro pentru primirea și integrarea refugiaților în 2016 

Data publicării:
refugiati-croatia-tovarnik-trenuri-GettyImages-20.9.2015

FOTO: Gulliver/Getty Images

În cel mai recent raport, prezentat miercuri, cei cinci economiști estimează la „5,9 până la 8,3 miliarde de euro în 2015 și 9 până la 14,3 miliarde de euro în 2016 cheltuielile directe ale autorităților publice în legătură cu sosirea de refugiați”, informează Agerpres.

„Având în vedere situația bună a bugetelor publice și potențialul existent pentru o politică economică mai eficace, cheltuielile anticipate ar trebui să poată fi gestionate”, susțin economiștii. 

Ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble, care a bugetat deocamdată cheltuieli de 8 miliarde de euro pentru primirea și integrarea refugiaților în 2016, a făcut aceeași promisiune săptămâna trecută, apreciind că Germania „este în măsură să facă față acestei sarcini neobișnuite”. 

Mediile economice din Germania, la început foarte dispuse să vadă în refugiați o sursă de forță de muncă binevenită într-o țară marcată de îmbătrânire demografică, se arată acum mai circumspecte. 

Economiștii cer „o coborâre a barierelor la intrarea pe piața muncii” și se pronunță împotriva creșterii salariului minim, stabilit în prezent la 8,50 euro/oră brut și pe care îl consideră, la modul general, drept un handicap considerabil pentru integrarea refugiaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri