Sari la conținut

Germania va introduce o „carte de identitate” pentru refugiați

FOTO: Gulliver/Getty Images

Măsura, care face obiectul unui proiect de lege adoptat în cadrul consiliului de miniștri, „controlează și organizează procedura azilului”, a subliniat De Maiziere, în condițiile în care Germania se pregătește să depășească nivelul de un milion de imigranți primiți în 2015.

Această „carte de identitate” va permite „evitarea înregistrărilor duble” frecvente până acum, va facilita activitatea autorităților și va permite să fie mai bine recunoscute persoanele care încearcă să mintă cu privire la identitatea lor, a explicat ministrul conservator, potrivit Agerpres.  

După ce și-a deschis larg frontierele în fața refugiaților, Germania și-a înăsprit în ultimele săptămâni condițiile pentru primirea de refugiați, inclusiv sirieni. Noul document ce le va fi distribuit imigranților la sosirea în Germania, chiar înainte de depunerea unei cereri de azil, le va permite autorităților germane să acceadă direct la toate informațiile personale colectate de la o bază de date centralizată.

Astfel, pe cartea de identitate vor figura numele, data nașterii, amprentele digitale, țara de origine, precum și informații legate de cererea de azil, de calificările profesionale sau sănătatea refugiatului. Fără respectivul document, aceștia nu vor putea primi ajutorul ce li se cuvine în conformitate cu dreptul de azil și nici să-și continue procedura de azil, a precizat ministrul. 

Un anumit număr de refugiați sosesc în Germania fără acte sau cu acte de identitate false. 

Proiectul de lege, ce urmează să fie supus dezbaterii în cadrul parlamentului, ar urma să intre în vigoare la 1 februarie, pentru o distribuire a „cărții de identitate” începând de la mijlocul lui februarie, a mai spus Thomas de Maiziere, care speră la punerea totală în aplicare a acesteia până la mijlocul lui 2016. 

Germania a înregistrat în noiembrie 206.101 cereri de azil suplimentare, număr record pentru această țară, care a contabilizat de la începutul anului 964.574 de imigranți.