Gest de sfidare făcut la tribunal de autorul masacrului din Noua Zeelandă. Cum a reacționat când a fost pus sub acuzare

Data publicării:
brenton tarrant atac noua zeelanda instanta gest
Foto: Guliver/GettyImages

Australianul de 28 de ani Brenton Tarrant, suspectul din atacul asupra a două moschei din localitatea neo-zeelandeză Christchurch, soldat cu 49 de morţi, a compărut sâmbătă în faţa instanţei, care l-a pus sub acuzare oficial pentru crimă, informează Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.

Aftermath of an attack that killed 49 people at mosques in Christchurch
Semnul de „white supremacy” făcut de autorul masacrului din Noua Zeelandă în fața instanței Foto: Agerpres

În cămaşa albă rezervată deţinuţilor şi cu cătuşe, fostul instructor de fitness, militant de extremă-dreaptă, a ascultat impasibil acuzaţiile ce i-au fost aduse. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune şi va rămâne în închisoare până la următoarea apariţie în faţa instanţei, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie.

În plus, Brenton Harrison Tarrant, care a compărut în cătușe în fața instanței, a fost surprins de fotoreporteri făcând niște gesturi ciudate cu degetele, un semn care este asociat cu ideea de „putere a albilor” (white supremacy). 

Alleged Christchurch Massacre Brenton Tarrant Appears In Court
Alleged Christchurch Massacre Brenton Tarrant Appears In Court

 FOTOGALERIE (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte) © Guliver/GettyImages

„Deşi se confruntă în prezent cu o singură acuzaţie, îi vor fi aduse şi altele”, a declarat comisarul de poliţie Mike Bush, precizând că detalii despre aceste acuzaţii vor fi comunicate cât de curând posibil.

Accesul publicului la audierea ce a avut loc la Tribunalul districtual din Christchurch a fost restricţionat ca urmare a riscului sporit de securitate.

Anterior, premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferinţe de presă că atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare. „Simplul fapt că (...) acest individ a dobândit un permis şi a achiziţionat arme de acest tip mă determină să spun că oamenii vor dori ca acest lucru să se schimbe şi mă voi angaja în acest sens”, a afirmat premierul neo-zeelandez, care a anunţat intenţia de a schimba legislaţia referitoare la deţinerea de arme, potrivit AFP. Jacinda Ardern a reamintit că s-au mai înregistrat tentative de atacuri în 2005, 2012 şi 2017 şi a declarat că ar trebui avută în vedere interzicerea deţinerii de arme semi-automate.

Ardern a mai anunțat că suspectul a călătorit în întreaga lume şi nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp.

Citiți și:  Atacatorul din Christchurch ar fi trecut prin România în toamna anului trecut. S-a „documentat” despre istorie în Balcani

Autorul atacului din Noua Zeelandă a vizitat de mai multe ori Turcia

Atac armat în Noua Zeelandă. Numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, scrise pe armele teroristului

Premierul a mai confirmat că atât atacatorul cât şi cei doi complici prezumtivi care au fost arestaţi, în circumstanţe despre care poliţia nu a furnizat informaţii, nu se aflau în vizorul serviciilor de informaţii. „Nu erau supravegheaţi nici aici, nici în Australia”, a spus Jacinda Ardern, care a adăugat că este în curs o anchetă asupra acestui aspect al tragediei.

Noua-Zeelandă a înăsprit condiţiile de deţinere a armelor semi-automate în 1992, la doi ani după ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a ţării. Cu toate acestea, este suficient să ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de armă standard, după participarea la sesiuni de instruire în materie de securitate. Documentul permite cumpărarea şi utilizarea, fără control, a unei arme.

Poliţia urbană din Noua-Zeelandă nu este înarmată. Unităţi înarmate ale forţelor speciale sunt cele care intervin atunci când este cazul. 

Citiți și:  Brenton Tarrant, unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă, inspirat de Anders Breivik. Se descrie ca „eco-fascist”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...