Gest fără precedent al preşedintelui rus Vladimir Putin. A părăsit summitul G20, pe fondul tensiunilor cu liderii occidentali

Data publicării:
vladimir putin kremlin ru

UPDATE 17.46 Eventualele sancţiuni suplimentare impuse de Occident Rusiei ar putea avea grave consecinţe asupra economiei Ucrainei, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului german ARD. „Băncile ruse au acordat un împrumut de 25 de miliarde de dolari economiei ucrainene. Dacă partenerii noştri europeni şi americani vor să ajute Ucraina, atunci cum pot afecta baza financiară, limitând accesul instituţiilor financiare ruse la pieţele mondiale de capital?”, a spus Putin.

„Vor să provoace falimentul băncilor ruse? În acest caz, vor provoca falimentul Ucrainei”, a avertizat Putin.

„Noi am acordat Ucrainei un împrumut de trei miliarde de dolari acum un an, cu condiţia ca datoria totală a acestei ţări să nu depăşească 60% din PIB. În caz contrar, Ministerul rus al Finanţelor are dreptul să ceară o rambursare anticipată. Dacă vom face acest lucru, întregul sistem financiar ucrainean se va prăbuşi. Dar am decis deja să nu îl facem. Nu vrem să agravăm situaţia, vrem ca Ucraina să îşi revină”, a explicat Putin.Ţările occidentale au avertizat că analizează posibilitatea impunerii de noi sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. 


 UPDATE 15.50 "Summitul G20 se încheie duminică. Vladimir Putin va trebui să plece, dar abia după ce va termina activităţile din agendă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse. Peskov a respins speculaţiile că Putin şi-a modificat agenda din cauza disensiunilor cu liderii occidentali. "Aceste speculaţii sunt nişte absurdităţi. Tema sancţiunilor împotriva Rusiei a fost abordată pe larg la toate întrevederile bilaterale, dar nu a făcut nimeni presiuni", a subliniat Peskov.

Surse ruse au anunţat sâmbătă că Vladimir Putin a decis să plece mai devreme decât era programat de la summitul G20 desfăşurat în oraşul australian Brisbane.

"Programul vizitei preşedintelui Putin a fost modificat. A fost scurtat", a declarat o sursă din cadrul delegaţiei ruse, citată de AFP. Conform surselor citate, preşedintele Rusiei participă la dezbaterile summitului, dar nu va fi prezent la dineul oficial şi va pleca mai devreme decât era prevăzut. "Acest dineu este mai degrabă o ocazie de divertisment", adaugă sursa citată.


Mai mulţi lideri mondiali i-au reproşat lui Vladimir Putin implicarea în conflictul din estul ţării. Cel mai vocal dintre ei ar fi fost, potrivit unor surse, premierul canadian Stephen Harper, care i-ar fi cerut liderului de la Kremlin să-şi retragă trupele din Ucraina.

Putin ar fi replicat că militarii Moscovei nu sunt, de fapt, în ţara vecină. Putin va participa la întâlnirile de astăzi ale summit-ului, dar nu şi la dejunul oficial de mâine. Scandalul vine în contextul în care Ucraina a anunţat astăzi că va înceta activitatea serviciilor publice în regiunile controlate de separatişti.

Măsura vizează, printre altele, şcolile, spitalele şi oficiile poştale şi va fi pusă în aplicare în următoarea săptămână.

Summitul G20 se desfăşoară sâmbătă şi duminică în oraşul australian Brisbane. Informaţia nu a fost confirmată de surse oficiale şi nu este clar dacă Putin a părăsit deja summitul sau când o va face.

Miroslav Tascu Stavre, analist politică externă a explicat la Digi24 că în acest moment se ştie că pe scena internaţională, de la declanşarea conflctului în estul Ucrainei, Rusia a fost treptat izolată.

Discutăm azi de o întâlnire G20 şi neparticiparea la dineu aşa cum presupune protocolul e răspunsul pe care Putin consideră să-l facă. Din păcate, situaţia rămâne tensionată. Cel mai trist e că populaţia are de suferit. Şi toate măsurile, embargoul economic aplicat Rusiei, tăierea utilităţilor publice către populaţie, toate se răsfrâng asupra populaţiei”, a spus analistul.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va părăsi mai devreme summitul G20, dar abia "după ce va termina activităţile din agendă", a anunţat Kremlinul, dând asigurări că programul liderului rus nu a fost modificat din cauza tensiunilor cu liderii occidentali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri