Gestul sfidător al președintelui Venezuelei, în plină criză de legitimitate

Data publicării:
tanc parada venezuela

Nicolas Maduro a organizat un amplu exerciţiu militar, în timp ce criza politică din Venezuela se adânceşte. Preşedintele a vrut să arate că armata îi este în continuare loială. În acelaşi timp, a respins vehement ultimatumul lansat de Uniunea Europeană, care ceruse organizarea de noi alegeri prezidenţiale în termen de opt zile.

În plină criză politică şi socială, Nicolas Maduro a decis să scoată armata în poligon, pentru un uriaş exerciţiu. Liderul de extremă-stânga nu a putut să stea doar în tribună, ci chiar s-a urcat la bordul unui blindat amfibiu. În discursul său, preşedintele Venezuelei a vorbit din nou despre potenţiale ameninţări externe.

Nicolas Maduro - preşedintele Venezuelei: „Imperiul american ne atacă armata, forţa noastră armată. Din Columbia, ei conspiră să dividă Armata. Trimit mii de mesaje pe WhatsApp zilnic ca să testeze moralul, să provoace trădări. Am venit să vă spun astăzi că forţele armate naţionale bolivariene sunt din ce în ce mai apropiate de popor, mai loiale revoluţiei, mai loiale patriei, mai loiale Constituţiei”.

Armata rămâne baza de putere a regimului de la Caracas. Şeful Parlamentului, care săptămâna trecută s-a autoproclamat preşedinte interimar, le-a promis soldaţilor amnistie şi garanţii, dacă se întorc împotriva lui Maduro.

Juan Guaido - şeful Parlamentului Venezuelei: „Soldaţi ai patriei noastre Venezuela! Vă ordon să nu trageţi în poporul Venezuelei, nu trageţi în cei care, în mod clar şi constituţional, au ieşit să vă apere familia, poporul, munca şi traiul!”

Statele Unite, principalul susţinător al lui Juan Guaido, au anunţat că orice ameninţare la adresa liderului opoziţiei sau a diplomaţilor americani din Venezuela va primi un răspuns puternic.

Preşedintele autoproclamat de la Caracas şi-a îndemnat susţinătorii să iasă în stradă miercuri şi sâmbătă la proteste anti-Maduro.

Citiți și:  AFP: Principalele scenarii în criza din Venezuela. Ce se poate întâmpla cu Nicolas Maduro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri