Gluma lui John Oliver, care l-a înfuriat pe Xi Jinping. Comediantul, „șters” de pe internet în China

Data publicării:
John Oliver
Foto: Agerpres

A trecut deja o săptămână de când John Oliver l-a luat în vizor pe președintele chinez Xi Jinping, într-un segment de peste 20 de minute în emisiunea „Last Week Tonight”. Cu toate acestea, eforturile guvernului chinez de a-l șterge pe Oliver de pe internet continuă.

John Oliver
Foto: Agerpres

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu emisiunea lui John Oliver, comediant de origine britanică, aceasta este difuzată de postul HBO în SUA duminică seara și reprezintă o sinteză a săptămânii care tocmai s-a încheiat. Este formată din mai multe segmente, printre care un story principal de 20-30 de minute, și abordează teme variate, de la educația sexuală în școli, la administrația Trump sau problema refugiaților. Subiectele, trebuie să menționăm, nu se limitează doar la probleme din Statele Unite, Oliver abordând teme din diferite regiuni ale lumii. Totul, într-o notă amuzantă.

Emisiunea are mare succes, fiind apreciată și de fani, și de critici. De altfel, a câștigat mai multe premii Emmy.

În data de 17 iunie, John Oliver a vorbit în cadrul story-ului principal despre președintele chinez Xi Jinping, politicile acestuia sau cenzura din China. Jinping a fost ironizat inclusiv pentru că nu suportă să fie comparat cu Winnie-the-Pooh, un urs personaj de desene animate. Pentru că această comparație era foarte populară în China, președintele a interzis orice menționare a personajului pe internet.

Enervat cel mai probabil de criticile și glumele lui John Oliver, Xi Jinping încearcă acum să îl șteargă practic de pe internet. Inițial site-ul Weibo - cea mai mare rețea de socializare din China - a interzis orice menționare a numelui John Oliver. Apoi, site-ul hbo.com a fost restricționat, chiar dacă în China funcționează mai mult ca platformă de publicitate decât ca platformă de vizionat seriale, filme și emisiuni.

Potrivit GreatFire.org - site dedicat detectării și semnalizării cazurilor de cenzură - site-ul HBO este inaccesibil în China de sâmbătă. Nici programele postului TV nu mai pot fi vizionate decât în hoteluri și alte locuri de cazare pentru turiști străini. Asta chiar dacă emisiunea nici măcar nu este difuzată în China.

„Last Week Tonight” nu poate fi vizionată nici pe alte platforme online care găzduiesc alte producții HBO, precum „Game of Thrones”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri