Golgheterul all-time al naţionalei Chinei cere răsturnarea regimului: „Acest Partid Comunist trebuie alungat de pe scena istoriei”

Data publicării:
Chinese International Hao Haidong Prepares To Join Sheffield United
Foto: GettyImages

Fostul fotbalist Hao Haidong, jucătorul cu cele mai multe goluri pentru naţionala Chinei, a înfuriat conducerea țării după ce s-a aliat cu miliardar excentric care a cerut răsturnarea guvernului comunist, relatează New York Times.

Hao a apărut joi într-o înregistrare video în care jura credință „Statului federal al noii Chine”, o ipotetică alternativă la partidul comunist din guvernare din China, constituită de miliardarul de Guo Wengui, care trăiește în exil.

Hao a citit un manifest în 18 puncte care solicită schimbarea puterii actuale, spunând că partidul comunist este o „organizație teroristă” care „calcă în picioare democrația”, încalcă statul de drept și face contracte pe care le încalcă.

El a abordat unele dintre cele mai sensibile subiecte din China, cerând o autonomie autentică pentru Hong Kong, Tibet și Taiwan. Hao a mai acuzat Beijingul că a lansat „război biologic” în lume noul coronavirus, deși nu există dovezi în acest sens.

„Cred că acest Partid Comunist trebuie alungat de pe scena istoriei", a spus fostul fotbalist, lângă care se afla o femeie prezentată ca soţia sa, fosta campioană mondială de badminton Ye Zhaoying, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Spectrul comunismului nu trebuie să mai planeze asupra lumii. Este concluzia la care am ajuns”, a adăugat el.

Înregistrarea a fost publicată online în ziua în care se împlineau 31 de ani de la masacrul protestatarilor pro-democrație din Piața Tiananmen.

AFP a stabilit că Hao Haidong apare cu adevărat în video, dar nu a putut confirma când a fost realizat acesta. De asemenea, nu se cunoaşte locul în care a fost realizat. El a fost postat pe contul de Twitter al site-ului Gnews, legat de Guo Wengui.

În urma difuzării acestui mesaj, contul lui Hao pe Weibo, cea mai mare rețea socială din China, a fost șters rapid. Ziarul sportiv Titan a publicat o postare prin care condamna mesajul lui Hao și jura să nu mai scrie niciodată despre el.

Controversatul miliardar chinez Guo Wengui a proclamat Statul federal al noii Chine” joi, în ziua când s-au împlinit 31 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. Detestat de Beijing, Guo Wengui locuieşte la New York, de unde ameninţă regulat guvernul chinez cu dezvăluiri răsunătoare despre corupţia elitelor.

El însuşi acuzat de corupţie şi căutat de justiţia chineză, acest personaj excentric, cunoscut şi sub numele de Miles Kwok, este un apropiat al lui Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump.

Hao Haidong, în vârstă de 50 de ani, a marcat 41 de goluri pentru reprezentativa Chinei. Cunoscut pentru felul său direct de a se exprima, fostul atacant a avut o carieră remarcabilă în anii 1980-2000 şi a jucat la Cupa Mondială din 2002, singura oară când naţionala Chinei a participat la această competiţie.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri