Sari la conținut

Mihail Gorbaciov: Totul dă impresia că lumea se pregăteşte pentru război

Mihail Gorbaciov, rămas în istorie drept ultimul conducător al Uniunii Sovietice, susţine într-un text de opinie că lumea contemporană este copleşită de probleme, iar politicienii par pierduţi în faţa acestora, în vreme ce toate naţiunile se pregătesc pentru un nou război.

Mihail Gorbaciov - Guliver GettyImages

Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul lider sovietic atrage atenţia într-un articol publicat de revista TIME că nicio problemă nu are un caracter mai urgent decât militarizarea politicii şi lansarea unei noi curse a înarmării atât dinspre Kremlin, cât şi dinspre NATO.

„Situaţia curentă este mult prea periculoasă. Mai multe trupe, tancuri şi autovehicule blindate sunt aduse în Europa. NATO şi Rusia obişnuiau să-şi desfăşoare la distanţă forţele şi armele, dar acum sunt mai aproape ca niciodată şi nu au cum să rateze ţinta”, scrie Gorbaciov.

Fostul conducător sovietic atrage atenţia că multe state ale lumii nu pot să finanţeze nevoile sociale esenţiale ale cetăţenilor, însă cheltuielile militare continuă să crească de la an la an.

„Banii se găsesc uşor pentru arme sofisticate ale căror puteri distructive sunt comparabile cu cele ale armelor de distrugere în masă, pentru că submarinele pot să devasteze jumătate dintr-un continent cu o singură salvă, iar sistemele de apărare antirachetă subminează ideea de stabilitate strategică”, scrie fostul lider sovietic.

Mihail Gorbaciov notează că liderii politici şi militari adoptă o doctrină din ce în ce mai belicoasă şi periculoasă, în vreme ce comentatorii şi personalităţile din televiziune să grăbesc pentru a se alătura „corului belicos”.

„Totul dă impresia că lumea se pregăteşte pentru război”, notează fostul conducător al URSS.

De asemenea, acesta arată că procesul de reducere a arsenalului nuclear nu a subminat securitatea niciunui stat, ci a eliminat ameninţarea lansării unui război nuclear.

„Astăzi, ameninţarea nucleară pare să fie din nou o realitate. Relaţiile dintre marile puteri au urmat în ultimii ani traiectoria rău şi mai rău, în timp ce avocaţii înarmării şi reprezentanţii industriei militare îşi freacă palmele. Trebuie să ieşim din această situaţie. Trebuie să reluăm dialogul politic orientat spre decizii şi acţiuni comune”, propune Gorbaciov.

El mai spune că războiul ar trebui să fie scos în afara legii în lumea modernă, pentru că problemele globale nu pot fi rezolvate prin război - nici sărăcia, nici încălzirea globală, nici migraţia, nici explozia demografică şi nici reducerea resurselor naturale.

În schimb, fostul conducător sovietic propune o rezoluţie ONU prin care războiul nuclear să fie catalogat drept inacceptabil şi o crimă care nu poate să fie niciodată uitată. El spune că inițiativa unei asemenea rezoluţii ar trebui să vină de la Donald Trump sau Vladimir Putin. „Momentul pentru a decide şi a acţiona este acum”, conchide Gorbaciov.

(sursa: News.ro)

Pe aceeași temă