Grecia adoptă noi măsuri de austeritate

Data publicării:
grecia

Sute de oameni, reprezentanţi ai principalei confederaţii sindicale elene, s-au adunat în faţa Parlamentului de la Atena pentru a protesta faţă de adoptarea unui nou pachet de austeritate. Demonstranţii au reamintit şi de datoria de zeci de miliarde de euro pe care, cred grecii, Germania o datorează din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Toţi muncitorii s-au declarat împotriva acestor măsuri. „Atât acasă, cât şi în Europa, trebuie să coordonăm lupta pentru a răsturna aceste politici”, a spus Kostas Tsikrikas, preşedinte de sindicat.

Statul elen va putea confisca banii din depozitele bancare ale firmelor şi populaţiei cu restanţe la plata taxelor sau asigurărilor sociale, potrivit unei legi adoptate de parlamentul de la Atena.

Parlamentul a adoptat, duminică, un pachet de legi care ratifică mai multe măsuri convenite cu instituţiile financiare internaţionale, inclsuiv concedieri, un regim mai flexibil de plată a datoriilor către stat şi scăderea unei taxe pe proprietate introdusă în 2011.

Un nou plan de plată a datoriilor către stat prevede posibilitatea achitării acestora în 12-100 de rate, în funcţie de valoarea sumelor.

Pentru a putea beneficia de planul de plată în rate, aplicanţii vor trebui să furnizeze autorităţilor documente inclusv despre situaţia bancară.

Dacă inspectorii fiscali descoperă că firma sau persoana cu datorii are în bănci banii necesari pentru a-şi achita datoriile către stat, suma va fi confiscată direct din conturi, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Adoptarea măsurilor de austeritate a fost o condiţie impusă Greciei de către creditorii externi pentru eliberarea unei tranşe în valoare de 2.8 miliarde de euro. Guvernul conservator de la Atena este optimist cu privire la viitorul ţării.

„Mergem pe un drum foarte dificil, dar cred că va fi o poveste de succes”, a subliniat Antonis Samaras, premierul Greciei.

„Cred cu tărie că suntem pe drumul cel bun. Asta este important”, a spus Yannis Stournaras, ministrul grec de Finanţe.

Opoziţia nu a votat măsurile de austeritate, pe care le consideră catastrofale. Proiectul prevede disponibilizarea a 15.000 de bugetari, mărirea taxei pe proprietăţi şi închiderea sau privatizarea mai multe companii de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri