Grecia nu a ajuns la un acord cu creditorii

Data publicării:
grecia mediafax-1

ACTUALIZARE 20:50 Soarta Greciei se discută în acest moment la Bruxelles, între şefii de stat şi de guvern din zona euro. Un eventual rezultat este aşteptat în stradă de mii de greci, care s-au adunat în centrul Atenei.

Discuţiile de la Bruxelles au loc în ziua în care statul elen a propus mai multe soluţii de ieşire din criză, pe care instituţiile financiare n-au avut timp să le consulte în detaliu.

Preşedintele Consiliului European spune, însă, că sunt primele propuneri serioase de până acum, în timp ce ministrul grec al Economiei a fost mai tranşant: „Propunerile noastre au spart gheaţa”, a declarat el pentru BBC. Creşterea TVA-ului la anumite produse şi taxarea suplimentară a bogaţilor sunt printre aceste propuneri, a spus acelaşi oficial.

Optimism există şi în rândul mai multor lideri europeni. Chiar dacă nu cred în găsirea unei soluţii în această seară, ei speră ca un acord să prindă contur în această săptămână.

Actualizare 18:00 Creditorii internaţional au amânat luarea unei decizii în privinţa Greciei. Guvernul de la Atena are nevoie urgentă nevoie de bani şi a propus, în ultimul moment, un pachet de măsuri economice.

Potrivit şefului Eurogroup, propunerile sunt binevenite, dar instituţiile financiare nu au avut timp să facă o evaluare de profunzime a lor. În consecinţă, întâlnirea de astăzi de la Bruxelles a durat doar o oră şi o nouă reuniune ar urma să aibă loc peste câteva zile.

Potrivit presei occidentale, Guvernul de la Atena ar fi fost de acord inclusiv cu o reducere substanţială a pensiilor.

„Noile propuneri din partea Guvernului grec au fost prezentate în această dimineaţă şi au fost binevenite. Le considerăm un pas înainte în procesul negocierilor, dar din cauza timpului foarte scurt pe care instituţiile financiare l-au avut la dispoziţie pentru a analiza propunerile, acestea nu au reuşit să ne ofere o evaluare completă globală a lor”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogroup.

Declaraţia preşedintelui Eurogrup nu mai lasă loc de îndoială. Indiferent cât de serios au progresat negocierile, un acord final se lasă aşteptat, lucru confirmat si de preşedintele Comisiei Europene, în ciuda optimismului manifestat de premierul elen.

„Am progresat în ultimele zile, dar încă nu am ajuns la un acord”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. „Nu ştiu dacă vom ajunge astăzi la un acord”, a adăugat el.

Problemele Greciei ar putea duce la lipsa lichidităţilor din băncile elene. Prin urmare, premierul Poloniei le-a dat un sfat concetăţenilor săi: Vă cer vouă, cei care călătoriţi în Grecia, să nu vă bazaţi doar pe carduri şi bancomate. Luaţi la voi bani cash mai mulţi!”, a fost sfatul dat de premierul Poloniei, Ewa Kopacz.

Pentru a preîntâmpina asemenea probleme, Banca Centrală Europeană a mărit plafonul de ajutorare pentru băncile greceşti. În plus, pe fondul retragerilor de capital de peste 4 miliarde de euro, instituţia financiară a acordat un împrumut de urgenţă pentru a evita închiderea băncilor elene.

Cred că este vremea pentru soluţii substanţiale şi viabile care să permită Greciei să treacă din nou pe creştere economică în cadrul Zonei Euro şi cu respectarea dreptăţii sociale”, a afirmat premierul Alexis Tsipras. 


Pe ultima sută de metri, premierul Alexis Tsipras a prezentat la şedinţa de guvern un nou set de propuneri pe care le va înainta partenerilor europeni, la summit-ul decisiv de la Bruxelles. I-a sunat apoi pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru a le prezenta noile reforme elaborate de Atena, care sunt deocamdată ţinute secrete de ochii presei şi ai opiniei publice. Alexis Tsipras a spus doar că speră ca propunerile sale să fie o „soluție definitivă” pentru impasul în care se află Grecia. Liderii europeni nu sunt la fel de optimişti.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Nu sunt nici optimist, nici pesimist. Ceea ce spun, este că suntem într-un moment crucial. Fiecare secundă contează pentru a se ajunge la o decizie în urma acestor discuţii cu membrii Zonei Euro. Sper la asta. Pentru o nouă şansă. Este deja destul de grav. Cunoaşteţi data scadentă, este 30 iunie.

Matteo Renzi, premierul Italiei: Sperăm ca Grecia să rămână în Zona Euro, atât pentru Grecia, cât şi pentru binele Eurozonei şi al Europei. Pentru binele comunităţii. Spre asta tindem. Nu o facem pentru că ne temem pentru noi înşine, o facem pentru că acesta este cel mai bun lucru.

Wolfgang Schauble, ministrul german de finanţe: Nu va exista încredere în Europa dacă nu ne putem baza pe ceea ce am căzut deja de acord. Şi fără încredere, nu putem ajunge la o înţelegere.

De acelaşi optimism rezervat dă dovadă şi directoarea Băncii Naţionale a Greciei care, într-o intervenţie la BBC, i-a transmis un mesaj premierului Alexis Tsipras.

Louka Katseli: Cred că înţelepciunea va domina şi se va ajunge la un acord. Dacă nu se va ajunge la un acord, iar statul grec va fi declarat insolvabil, atunci şi sistemul bancar va avea de suferit.

În ceea ce priveşte starea de spirit a populaţiei, sentimentele sunt amestecate. Cei mai mare îngrijoraţi sunt pensionarii, care aşteaptă de aproape şapte ani vremuri mai bune.

Suntem într-o mare stare de nelinişte. Nimeni nu ştie ce vor decide creditorii noştri şi care vor fi concesiile premierului Tsipras”, spune un pensionar grec.

Tinerii, în schimb, rămân optimişti. Şi-au permis chiar să se relaxeze la plajă.

Nu sunt îngrijorat. Totul se va rezolva. Întotdeauna s-a întâmplat aşa. Suntem optimişti. Grecia întotdeauna se descurcă”, crede un tânăr.

Problemele financiare ale Greciei au început în 2009 iar în 2010 a primit un prim împrumut în valoare de 110 miliarde de euro. Banii nu au fost însă suficienţi, aşa că în 2012, statul elen a primit o a doua rundă de asistență economică, de 164,5 miliarde de euro.

În prezent, datoria publică a Greciei se ridică la 317 miliarde de euro. Din această sumă, 60% reprezintă datoria către statele din zona euro şi 10% către Fondul Monetar Internaţional.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri