Grecia va renunța la controlul capitalurilor

Data publicării:
steag drapel grecia - gettyimages crop-2

La finele lunii iunie, autoritățile elene au impus o serie de restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, tranzacțiile la Bursa de la Atena au fost suspendate iar băncile elene au fost închise timp de mai multe săptămâni.

Depozitele băncilor elene au crescut ușor în august, după zece luni de declin, dar rămân la cel mai scăzut nivel din mai 2003, arată datele publicate luna trecută de Banca Centrală a Greciei.

Depozitele persoanelor fizice și juridice la băncile din Grecia au urcat luna trecută cu 305 milioane de euro, la 121,14 miliarde de euro.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricții asupra mișcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile grecești au încetinit, în condițiile în care în primele luni ale anului deponenții greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.

Pe de altă parte, băncile grecești vor să se recapitalizeze din piață și să nu mai apeleze la fondurile de ajutor decât dacă nu reușesc să strângă bani privați. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10-25 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri