Greta Thunberg spune că summitul COP26 este un eșec: Liderii știu exact ce fac. Creează portițe pentru a beneficia de pe urma lor

Data publicării:
greta thunberg imbracata in rosu,cu microfonul in mana
Greta Thunberg a spus că summitul COP26 2021 privind schimbările climatice este un eșec. Foto: Profimedia Images

Greta Thunberg a criticat liderii mondiali și a spus vineri despre summitul COP26 că este un „eșec”, aflându-se în fruntea unui protest uriaș al tinerilor în afara locației unde a avut loc evenimentul din Glasgow, conform CNN.

Tinerii activiști au revărsat în orașul scoțian pentru a cere acțiune din partea liderilor, în timp ce atenția evenimentului oficial s-a îndreptat către impactul schimbărilor climatice asupra viitoarelor generații.

Însă în discursul principal al demonstrației, Thunberg a spus către mulțime că „istoria îi va judeca”, numind conferința „un festival global al spălării verde” și o „sărbătoare de două săptămâni cu afaceri ca de obicei”.

„Mulți încep să se întrebe, de ce va fi nevoie pentru ca oamenii de la putere să se trezească? Însă să fim clari: ei deja sunt treji. Ei știu exact ce fac”, a spus ea.

„Liderii nu fac nimic. În mod activ creează portițe...pentru a beneficia de pe urma lor”.

Afirmațiile ei vin după ce câțiva dintre actorii principali prezenți la conferință au lăudat reușitele primei săptămâni. Liderii până acum au anunțat la conferință o serie de promisiuni privind clima, inclusiv un angajament privind defrișarea, un acord privind cărbunele și un plan pentru a stopa investirea finanțelor publice în proiecte pentru combustibili fosili în străinătate.

Însă mulți dintre tinerii activiști din Glasgow au îndemnat la angajamente mai radicale, în vreme ce ONU avertiza că lumea nu se adaptează destul de rapid la criza climatică.

Mii de manifestanți au umplut străzile orașului vineri, mulți purtând mesaje care avertizează privind efectele creșterii temperaturilor și evenimentele de vreme extremă.

Thunberg a vorbit protestatarilor la mai mult de trei ani după ce a fondat mișcarea „Fridays for Future” (Vinerile pentru viitor), care presupune greve ale elevilor în timpul orelor. Mișcarea a galvanizat acțiunea tinerilor în privința schimbărilor climatice.

„Unii oameni spun că suntem prea radicali”, le-a spus ea audienței adoratoare. „Însă adevărul este că ei sunt cei care sunt radicali. Lupta pentru a salva sistemele care ne sprijină viața nu este deloc radicală”.

„Nu mai avem nevoie de promisiuni distante, care nu obligă. Nu mai avem nevoie de promisiuni goale”.

Vezi și VIDEO  Cântecul Gretei Thunberg pentru liderii lumii: „Băgați-vă criza climatică în fund”

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri