Grevă generală și proteste de amploare împotriva migranților din insulele grecești: "Vrem să ne recuperăm viețile"

Data actualizării: Data publicării:
Anti migration protest on Lesvos island
Sursă foto: Agerpres

Insulele greceşti unde se află importante tabere de migranţi au organizat miercuri o zi de protest pentru a obţine plecarea imediată a solicitanţilor de azil, scrie Agerpres.

Insulele Lesbos, Samos şi Chios au declanşat o grevă generală, cu închiderea serviciilor publice, şi manifestaţii stradale sunt prevăzute să aibă loc în cursul zilei. Sloganul principal al acestei zile de acţiune este "Vrem să ne recuperăm insulele, vrem să ne recuperăm vieţile".

Aceste trei insule găzduiesc cele mai mari tabere de migranţi. În total, taberele din cinci insule ale Mării Egee găzduiesc mai mult de 40.000 de migranţi şi refugiaţi pentru o capacitate de 6.300 de locuri, în condiţii criticate de apărătorii drepturilor omului şi organizaţiile de caritate.

Cea mai importantă dintre aceste tabere, cea din Moria de pe insula Lesbos, găzduieşte în condiţii insalubre mai mult de 19.000 de solicitanţi de azil, având o capacitate de numai 2.840 de persoane.

În noiembrie, guvernul grec a anunţat o reformă prin crearea de noi tabere cu capacităţi de peste 5.000 de persoane în cinci insule ale Mării Egee (Lesbos, Chios, Samos, Kos şi Leros). Însă responsabili locali s-au opus ferm acestei iniţiative, cerând instalaţii cu o capacitate limitată la 1.000 de persoane, după ce de cinci ani au primit mii de persoane.

Grecia, deja în prima linie în timpul crizei migraţiei din 2015, an în care această ţară a primit peste 850.000 de persoane, a redevenit anul trecut, după o perioadă de acalmie în migraţie, prima poartă de intrare în Europa.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a contabilizat în 2019 pentru Grecia mai mult de 55.000 de migranţi sosiţi pe mare şi mai mult de 14.000 sosiţi pe cale terestră, în principal pe la frontiera cu Turcia. Doar o mică parte dintre ei reuşesc să ajungă în Europa, majoritatea aşteptând în tabere de migranţi examinarea cererii lor de azil.

Grecia tocmai a restabilit în ianuarie un Minister al Migraţiei şi l-a numit pe Notis Mitarakis noul ministru însărcinat cu această problemă.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri