Gruparea Statul Islamic a executat aproape 2.000 de persoane în şase luni

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto--

Foto: Mediafax

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a putut să documenteze execuţia a 1.878 de persoane de către Statul Islamic, în Siria, de când (gruparea) şi-a anunţat "califatul", pe 29 iunie, şi până pe 27 decembrie”, anunţă ONG-ul, care dispune de o reţea de surse civile, medicale şi militare, potrivit Mediafax.

Aceste victime au fost executate prin împuşcare, decapitare sau lapidare în provinciile Deir Ezzor (est), Hassaka (nord-est), Rakka şi Alep (nord), Homs şi Hama (centru), potrivit organizației.

Dintre cele 1.878 de persoane, 1.175 sunt civili, inclusiv patru copii şi opt femei. Printe ele se află 930 de membri ai tribului sunnit shaitat, care s-a ridicat împotriva SI în vară, în estul Siriei.

De asemenea, gruparea teroristă sunnită a executat 502 militari şi membri ai miliţiilor care susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în confruntări armate sau după ce i-a răpit.

Statul Islamic a ucis inclusiv 120 dintre membrii săi - care au încercat, în majoritatea cazurilor, să fugă pentru a se întoarce în ţările lor -, dar şi 80 de rebeli sirieni şi membri ai grupării rivale Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Observatorul apreciază că numărul real al persoanelor executate este mai mare de 1.878, din cauza sutelor de persoane date dispărute şi care se află în carcerele SI.

Potrivit unor analişti, execuţiile comise de către jihadiştii din cadrul Statului Islamic, adesea filmate şi difuzate pe Internet, au scopul să terorizeze civilii şi grupurile care încearcă să se ridice împotriva organizaţiei şi, totodată, să atragă noi jihadişti în rândul grupării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri