Guvernul japonez a fost găsit vinovat pentru catastrofă nucleară

Data actualizării: Data publicării:
fukushima

O jurisdicţie japoneză a stabilit vineri că Tokyo Electric Power (Tepco) şi Guvernul japonez s-au făcut vinovate de neglijenţă şi că le este angajată responsabilitatea în drama de la Fukushima, scrie ziarul Mainichi, citat de Reuters, preluat de News.ro.

fukushima

Este prima oară când un tribunal recunoaşte responsabilitatea statului în catastrofa nucleară provocată de intrarea în fisiune a mai multor reactoare ale centralei, în urma unui cutremur de magnitudinea 9 şi unui tsunami care au devastat, pe 11 martie 2011, coasta de nord-est a Japoniei şi care s-au soldat cu aproape 20.000 de morţi, transmite News.ro.

Scurgeri radioactive au contaminat 160.000 de persoane acasă, iar multe dintre ele încă se resimt după această catastrofă nucleară, cea mai gravă din lume, după cea de la Cernobîl din 1986.

Tribunalul de la Maebashi, la nord de Tokyo, s-a pronunţat în favoarea solicitărilor formulate de 137 de persoane evacuate, care cer o indemnizaţie pentru suferinţa emoţională pe care le-a provocat-o evacuarea.

Jurisdicţii japoneze au acordat în mai multe rânduri compensaţii evacuaţilor, însă este prima dată când una dintre ele recunoaşte responsabilitatea Guvernului, scrie Mainichi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri