Haos în Kîrgîzstan după ce forțele speciale au eșuat să-l captureze pe fostul președinte

Data actualizării: Data publicării:
Almazbek Atambaev
FOTO: Gulliver/Getty Images

Haos după o operațiune eșuată de prindere a fostului președinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev. Forțele speciale au luat cu asalt reședința fostului președinte al Kîrgîzstanului, acuzat de corupție, însă susținătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-și îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împușcat mortal în cursul confruntărilor violente, informează Mediafax.

Potrivit informațiilor disponibile, președintele Atambaiev este în continuare la reședința sa, aflată la marginea capitalei Kîrgîzstanului, Bișkek.

Autoritățile au transmis că forțele speciale înarmate „doar cu gloanțe de cauciuc” au efectuat miercuri „o operațiune specială pentru a-l prinde” pe fostul președinte, însă susținătorii lui Atambaiev au tras cu muniție de război în trupele kirghize.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul Sănătății de la Bișkek a comunicat că 36 de persoane au fost rănite în confruntări, inclusiv câțiva membri ai forțelor de securitate. Un militar a decedat în urma rănilor primite.

Un reprezentant al fostului președinte a declarat că mai mulți membri ai forțelor speciale au fost capturați de susținătorii lui Atambaiev, lucru negat de autorități, informează agenția Tass.

Forțele de securitate s-au regrupat în apropierea reședinței lui Atambaiev, fiind indicii că va urma un nou raid.

Atambaiev a fost președinte al țării între 2011 și 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliații săi, însă relațiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.

În iunie, autoritățile de la Bișkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupție. Fostul președinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliției de a se prezenta la audieri, susținând că este persecutat din motive politice.

Sursa: Mediafax

Redactor: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri