Haos în orașul american Ferguson: protestatarii incendiază mașini și jefuiesc magazine. 29 de persoane au fost reținute

Data publicării:
459546488

Actualizare 11:00. Poliția locală a arestat 29 de persoane, până la această oră, în urma violențelor de astăzi. Potrivit CNN, cel puțin 150 de focuri de armă s-au auzit în orașul Ferguson, însă autoritățile au precizat că nu au recurs la arme de foc. 

În haosul creat, mai multe magazine au fost jefuite, iar o corespondentă CNN a fost lovită cu o piatră chiar în timpul unei transmisiuni în direct. Autorităţile americane au declanşat starea de urgenţă şi au chemat Garda Naţională pentru a calma spiritele.

Decizia autorităţilor americane, de a nu-l acuza pe poliţist, a provocat proteste şi la New York, Chicago sau Los Angeles.

 

Proprietarul unui magazin estimează pagubele. Foto: Guliver/GettyImages

Actualizare 9:00. Este haos pe străzile din Ferguson. Protestatarii au ignorat apelul președintelui Barack Obama de a se păstra calmul și au incendiat mai multe mașini și clădiri, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Mai multe magazine au fost jefuite.


 Actualizare 7:38: O clădire a fost incendiată în orașul american Ferguson. Pompierii încearcă acum să stingă flăcările. Oamenii sunt în continuare în stradă, unii dintre ei au aruncat cu sticle incendiare în mașinile de poliție.


Situaţia a degenerat după ce procurorul care se ocupă de caz a anunţat că nu va începe urmărirea penală pe numele ofiţerul Wilson

„Datoria Marelui Juriu este aceea de a separa realitatea de ficţiune. După analiza tuturor probelor, Marele Juriu a deliberat două zile şi a luat o decizie. Ei au hotărât că nu există circumstanţe care să îl pună sub acuzare pe ofiţerul Wilson şi au respins cele cinci capete de acuzare”, a declarat Robert McCulloch, procuror.

După acest anunţ, preşedintele Barack Obama a făcut apel la calm.

„Trebuie să recunoaștem că situația din Ferguson reprezintă o provocare pentru noi ca naţiune. Acesta nu este un subiect care interesează doar comunitatea din Ferguson, este un subiect care priveşte întreaga Americă. Am făcut progrese enorme în ceea ce priveşte relaţiile rasiale în ultimele decenii. Dar este de asemenea adevărat că există probleme, comunităţile de culoare nu le inventează”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Forțele de ordine trec pe lângă o mașină incendiată. Foto: Guliver/GettyImages

Acelaşi mesaj a venit şi din partea guvernatorul statului Missouri

„Speranţa şi aşteptările noastre sunt, indiferent de decizie, ca oamenii să arate toleranță, respect reciproc și reținere”, a spus Jay Nixon, guvernatorul statului Missouri.

Scânteia care a pornit incidentele

Pe 9 august, poliţistul Darren Wilson l-a împuşcat mortal pe Michael Brown. Imediat au apărut mai multe versiuni ale incidentului. Unii martori au spus că tânărul mergea pe stradă, iar agentul l-a împuşcat, deşi avea mâinile ridicate în aer. De cealaltă parte, poliţia a susţinut că Michael Brown a fost ucis după ce l-a agresat pe omul legii care a încercat să îl dezarmeze. Totodată, autorităţile au făcut publice imagini cu un tânăr, prezentat drept Michael Brown, care ar fi furat dintr-un magazin câteva pachete de ţigări. Uciderea tânărului de culoare a scandalizat populaţia de culoare, majoritară în Ferguson, iar protestele au degenerat curând în violenţe. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri