Sari la conținut
News Alert

Human Rights Watch: Statul Islamic a executat peste 500 de prizonieri, de la începutul ofensivei lansate în Irak

Aproximativ 1.700 de membri ai forţelor irakiene de securitate s-au predat Statului Islamic în iunie, în timp ce jihadiştii cucereau al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, şi înaintau în direcţia Bagdad, în faţa unei armate irakiene în derută.

Ulterior, gruparea a publicat fotografii ce păreau să prezinte executarea, într-o zonă de deşert, a zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în civil şi a afirmat că a ucis, în total, sute de prizonieri.

Human Rights Watch a anunţat că între 560 şi 770 de bărbaţi au fost ucişi, „toţi sau majoritatea dintre ei (fiind), se pare, militari ai armatei irakiene (care au fost) capturaţi”, potrivit Mediafax.

ONG-ul se sprijină pe „informaţii (colectate pe lângă) un supravieţuitor şi examinarea unor înregistrări video şi imagini prin satelit (care) au confirmat existenţa altor trei locuri de comitere a unor execuţii în masă, ceea ce le ridică la cinci în total”.

HRW a identificat deja, la sfârşitul lui iunie, două locuri în care Statul Islamic a efectuat execuţii în masă.

„O altă piesă din acest puzzle oribil a fost pusă la locul ei, confirmând multe alte execuţii”, a declarat directorul pentru situaţii de urgenţă al HRW, Peter Bouckaert, care condamnă barbaria grupării.

Pe aceeași temă