Imagini cu exploziile de la o uzină de armament din Doneţk, controlată de rebeli

Data publicării:
explozii Donetk 1

Ucrainenii din Doneţk spun că au auzit patru explozii puternice, după care un fum gros s-a ridicat deasupra oraşului. Imaginile cu deflagraţiile au ajuns rapid pe Internet, iar toată lumea s-a întrebat imediat dacă a fost vorba de un atac al militarilor de la Kiev. Aceasta în contextul în care uzina este situată la câţiva kilometri de aeroportul din Doneţk, controlat de armată. 

Exploziile s-au produs în timp ce în Doneţk sosea un nou convoi umanitar rusesc format din 200 de camioane. Potrivit oficialilor de la Moscova, în oraş au fost trimise alimente, generatoare electrice, medicamente şi apă. Maşinile au trecut fără probleme de controlul vamal. 

Între timp, oficialii de la Kiev şi rebelii pro-ruşi din estul ţării au semnat un nou acord, care prevede crearea unei zone demilitarizate de 30 de kilometri între zonele controlate de Kiev şi separatişti. 

În 24 de ore de la adoptarea acestul memorandum, toate armele cu un calibru de peste 100 milimetri vor fi retrase la cel puţin 15 kilometri de ambele părţi ale liniei de contact”, a spus Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei. 

Liderii ucrainieni se tem în continuare de o agresiune rusească. Pentru a întări securitatea din regiune, Ucraina, Polonia şi Lituania vor forma o unitate militară comună care va putea să participe la operaţiuni de menţinere a păcii în estul separatist. 

Aceasta este o manifestare, o mărturie a angajamentului nostru puternic pentru întărirea securităţii şi abilităţii noastre de a ne apăra regiunea, regiune ce a devenit instabilă”, a spus Bronisław Komorowski, preşedintele Poloniei. 

Unitatea va avea baza în oraşul polonez Lublin, în apropierea graniţei cu Ucraina, şi va funcţiona sub auspiciile NATO şi UE.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri