Împăratul Akihito a împlinit 80 de ani. Mii de japonezi au înfruntat frigul pentru a-l saluta

Data publicării:
akihito - 6314806-AFP Mediafax Foto-Toru YAMANAKA

Împăratul Akihito şi-a salutat supuşii dintr-un balcon închis. El a fost însoţit de împărăteasa Michiko şi de membrii casei regale, în frunte cu prinţul moştenitor Naruhito. Din spatele unui perete de sticlă, suveranul a adresat un mesaj victimelor taifunului Wipha, care a lovit arhipelagul nipon în octombrie. „Voi continua să îi păstrez pe supravieţuitori în gândurile şi rugăciunile mele. Doresc poporului japonez fericire şi prosperitate”, a spus împăratul Akihito.

Mii de oameni au înfruntat frigul pentru a-l saluta pe suveran. Ei au avut astfel ocazia rară de a pătrunde în incinta Palatului, care îşi deschide porţile doar de două ori pe an: la aniversarea împăratului şi în a doua zi a Anului Nou.

Suveranul a declarat că va continua să îşi îndeplinească sarcinile cât mai bine. A dezminţit astfel zvonul potrivit căruia va ceda unele dintre prerogative prinţului moştenitor. Cu toate acesta, împăratul a surprins pe toata lumea lună trecută, când a anunţat că şi-a pus la punct planurile de înmormântare şi că îşi doreşte să fie incinerat, pentru a scuti cheltuielile pentru ceremoniile funerare.

Akihito a urcat pe tron la 7 ianuarie 1989. În pofida faptului că a suferit de cancer de prostata şi a fost supus unei operaţii de bypass cardiac, el se simte foarte bine. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri