IMPARŢIAL. M. Geoană, despre spionajul american: O situaţie foarte ingrată. Poate coroda încrederea între aliaţi

Data publicării:
mircea geoana mediafax

Situaţia este o consecinţă a unei schimbări formidabile de atitudine, de resurse pe care terorismul internaţional le-a indus în cultura de securitate americană. Ce s-a întâmplat după 11 septembrie a fost o formă de traumă care a indus în sistemul de securitate american o schimbare de arhitectură, grupând tot ce înseamnă agenţii care până atunci fucţionau disparat.

Faptul că s-a indus un sentiment de temaă şi de insecuritate cred că a dus la o formă de superreacţie a SUA care investesc foarte mulţi bani care are capacitatea de a intercepta cam tot ce mişcă pe planeta asta. Acesta este rezultatul pervers al tehnologiei.

Care este de fapt echilibrul între cele două componente? Cât de mult ai dreptul să îţi aperi securitatea naţională, cât de mult afectează libertatea individuală a cetăţeilor, cât de mult îţi protejezi aliaţii şi partenerii. Până unde mergi? Este o situaţie foarte ingrată”, a declarat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, această criză, dacă nu este tratată corect de ambele părţi ale Atlanticului, riscă să producă o corodare a încrederii între aliaţi de lungă durată şi parteneri care au multe lucruri în comun.

Tare mi-ar fi extrem de greu să accept ca una dintre victimele colaterale să fie chiar acest început de negociere a acordului de liber-schimb transatlantic”, a adăugat Mircea Geoană.

Uniunea Europeană a fost una din ţintele interceptărilor secrete făcute de Statele Unite. Potrivit unui document secret al NSA din 2010, citat de cotidianul german Der Spiegel, agenţii americani au ascuns microfoane în clădirea delegaţiei Uniunii Europene din Washington şi au spart reţele de calculatoare folosite de diplomaţii europeni. Oficialii de la Bruxelles au cerut explicații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri