În jur de 50.000 de oameni mor anual din cauza dezastrelor naturale

Data publicării:
inundatii getty

Inundațiile (38,5% din pagube) și furtunile (20%) reprezintă doar ele aproape 60% din valoarea acestor pagube, potrivit studiului prezentat la o reuniune a Uniunii europene de geoștiințe de la Viena.

Din 1900, cutremurele de pământ au provocat circa 30% din decesele legate de catastrofe naturale, iar circa 60% din aceste persoane au murit în urma prăbușirii locuinței în care se aflau.

Seismele provoacă 26% din pierderile economice legate de catastrofele naturale, iar erupțiile vulcanice 1%. La acestea se adaugă incendiile de pădure, seceta și valurile de căldură.

James Daniell, inginer al Institutului de tehnologie din Karlsruhe, a documentat 35.000 de dezastre naturale între 1900 și 2015, realizând cea mai vastă bază de date în domeniu de până acum.

„Inundațiile sunt primele responsabile” atât pentru pierderile economice, cât și pentru numărul de morți (jumătate), a declarat pentru AFP omul de știință australian specializat în studiul riscurilor.

Totuși, din anii '60, furtunile au devenit mai distrugătoare decât inundațiile pe plan economic, subliniază el.

De la începutul secolului al XX-lea, „numărul deceselor legate de catastrofe naturale a rămas constant, cu o scădere ușoară. În jur de 50.000 de oameni mor anual din cauza lor”, a subliniat Daniell. Între timp însă, populația mondială a crescut considerabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri