IN MEMORIAM. Margaret Thatcher, Nelson Mandela şi Peter O'Toole, marii dispăruţi ai anului 2013

Data publicării:
margaret thatcher 4398634-AFP Mediafax Foto-SUZANNE PLUNKETT

Margaret Thatcher / Foto: Mediafax

Lumea întreagă îşi lua rămas-bun, pe 17 aprilie, de la Margaret Thatcher, singura femeie-premier din istoria Marii Britanii. Peste ani, Doamna de Fier rămâne deopotrivă cel mai iubit şi cel mai detestat prim ministru al Regatului Unit.

La începutul lunii decembrie, o altă personalitate a scenei politice pierdea lupta cu boala. Nelson Mandela, un erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, s-a stins din viaţă la vârsta de 95 de ani.

În memoria lui Nelson Mandela, pe cel mai mare stadion din Africa de Sud a fost organizată o ceremonie religioasă care a adus laolaltă aliaţi, dar şi rivali politici, cum a fost cazul preşedinţilor Statelor Unite şi Cubei.

Anul 2013 a fost unul de doliu şi pentru poporul venezuelean. Pe 5 martie, a murit preşedintele Hugo Chavez, la vârsta de 58 de ani, din cauza unui cancer.

Anul acesta ne-am despărţit şi de mulţi artişti apreciaţi pe tot globul. Actorul James Gandolfini, interpretul şefului mafiot din serialul „Clanul Soprano”, a murit în iunie, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 51 de ani.

Moartea actorului Paul Walker a fost plânsă de fani din toată lumea. Vedeta din "Fast and Furious" a murit în noiembrie, într-un accident, la Los Angeles. Maşina în care se afla, condusă de un prieten al său, s-a izbit de un stâlp şi a luat foc. Paul Walker avea 40 de ani. La fel ca şi în filme, era pasionat de maşini. Actorul obişnuia să spună că, dacă într-o zi viteza îl va ucide, nimeni nu ar trebui să îl plângă, pentru că a murit cu zâmbetul pe buze.

Acum două săptămâni s-a stins din viaţă, la 81 de ani, actorul Peter O'Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar. Actorul irlandez a câştigat patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

În acest an a fost doliu şi în lumea muzicii. Pe 20 mai, clăparul trupei The Doors, Ray Manzarek, unul dintre membrii fondatori ai renumitului grup rock condus de Jim Morrison, a murit la vârsta de 74 de ani.

Tot în 2013 a murit şi creatorul celei mai cunoscute arme de asalt din lume. Mihail Kalaşnikov avea 94 de ani şi s-a stins din viaţă într-un spital din Rusia, după ce a fost internat timp de o lună din cauza unor probleme cardiace. A lăsat moştenire o armă pe cât de cunoscută, pe atât de controversată, folosită de armatele din 80 de ţări, dar şi de grupări teroriste: pistolul-mitralieră AK-47 sau Kalaşnikov, aşa cum este cunoscută în întreaga lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri