IN MEMORIAM. S-au împlinit 69 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

Data publicării:
ftdFINAL.jpg

Cel mai mare lagăr nazist de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a devenit pentru o zi loc de pelerinaj şi de aducere aminte. Tăcuţi, o sută de supravieţuitori ai iadului de la Auschwitz au păşit din nou pe sub poarta pe care se mai poate vedea şi acum înscris îndemnul nazist - Arbeit macht frei!/ Munca te eliberează!. Apoi au depus flori la Zidul Morţii, locul unde naziștii îi împușcau pe deținuți.

„Am supravieţuit iadului de două ori: Mai întâi iadului de la Auschwitz, apoi iadului din Berlin. Aşa că nu voi mai trece prin asta a treia oară. Am asistat la multe, încă de pe vremea când eram doar un copil, aşa că îmi voi aminti toată viaţa”, a spus Jerzy Fijolek, supravieţuitor al Holocaustului.

„Eliberarea, îmi amintesc cum au ars crematoriul, cum au dat foc la camerele cu hainele victimelor. Am şi acum în minte sunetul îngrozitor al sirenelor. Urmăream totul de la fereastra. Teamă, anxietate...” şi-a amintit un alt supravieţuitor, Gzegorz Tomaşevski.

La ceremonii a participat şi cea mai mare delegație a Parlamentului israelian care s-a deplasat vreodată în străinătate. Oficialii au vizitat muzeul lagărului, unde se află o nouă expoziție despre Holocaust.

Victimele lagărelor naziste au fost comemorare printr-o şedinţă specială a parlamentului şi în Germania, o şedinţă la care a participat şi cancelarul Angela Merkel.

La Auschwitz şi-au găsit sfârşitul peste un milion de evrei europeni, precum și 70.000-75.000 de polonezi non-evrei, 21.000 de romi, 15.000 de prizonieri de război sovietici și 10.000-15.000 de alți deținuți.

În memoria lor, dar şi a celorlalte victime ale regimului nazist, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat data de 27 ianuarie drept Ziua internațională consacrată memoriei victimelor Holocaustului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri