Sari la conținut

În schimbul eliberării ostaticilor francezi s-ar fi plătit cel puţin 20 de milioane de euro

Președintele francez Francois Hollande, înconjurat de Marc Feret, Pierre Legrand, Daniel Larribe și Thierry Dol, foști ostatici în Niger. AFP/MEDIAFAX FOTO

Sursa a precizat că această sumă a fost plătită atât răpitorilor, cât şi intermediarilor, care, pe teren, au jucat un rol important în eliberararea ostaticilor. Nu a precizat însă de unde provin banii, iar Franţa a dezminţit oficial că ar fi plătit vreo răscumpărare.

Cotidianul francez Le Monde, care citează miercuri „o sursă franceză care cunoaşte detaliile acestei operaţiuni”, scrie că „peste  20 de milioane de euro” au fost plătiţi în schimbul eliberării celor patru ostatici francezi.

Potrivit unui mediator malian - care a participat la începutul anului 2011 la negocierile de eliberare a trei ostatici răpiţi în acelaşi timp cu cei patru francezi care au fost eliberaţi marţi - „13,5 milioane de euro” au fost plătiţi atunci. „Prin urmare, în opinia mea, între 20 şi 25 de milioane de euro este o sumă bună”, a declarat el pentru AFP.

Cei patru foşti ostatici francezi au plecat miercuri dimineaţa de pe aeroportul de la Niamey (Niger), la bordul unui avion, cu direcţia Paris.

Pe aceeași temă