În Silicon Valley a luat naștere o bulă a salariilor

Data publicării:
lume silicon valley

În Silicon Valley a luat naştere o bulă a salariilor. Programatorii, ingerii IT şi alţi experţi în informatică au ajuns să câştige foarte mulţi bani indiferent de experienţa pe care o au. Iar acest fenomen riscă să afecteze şi concurenţa între companii. Firmele mici, recent înfiinţate nu îşi mai permit angajaţii de care au nevoie, iar oamenii buni pe care reuşesc totuşi să îi angajeze pot să plece oricând la marile companii.

A fost o perioadă în care giganţii IT s-au înţeles să nu îşi vâneze unii altora forţa de muncă. Însă nici acea perioadă nu a fost una prea bună, deoarece angajaţilor le era încălcat dreptul la un loc de muncă mai bine plătit, după cum a decis justiţia americană.

Wall Street nu mai este locul cu cele mai bune cariere. Capitala financiară a lumii a fost depăşită de capitala tehnologică, Silicon Valley. Potrivit unei analize The Economist, salariile din sectorul IT din California pornesc de la 10.000 de dolari pe lună pentru angajaţii începători şi au ajuns astfel să le depăşească pe cele din sectorul financiar. 

Bonusurile sub formă de acţiuni acordate de firmele din Silicon Valley sunt în prezent cu 60% mai mari decât cele de pe Wall Street. În fuga lor după inovaţie în domenii noi precum cel al inteligenţei artificiale şi al realităţii virtuale, companiile au ajuns să se confrunte constant cu o criză a forţei de muncă.

Aşa că sunt dispuse să acorde salarii şi prime din ce în ce mai mari. Companiile care suferă cel mai tare sunt cele recent înfiinţate. Chiar şi firmele mici din Silicon Valley au ajuns să îi plătească pe directori cu cel puţin 500.000 de dolari pe an. Din această cauză rămân cu mai puţini bani pentru alte cheltuieli.

Totuşi, într-un sector în care ideile contează foarte mult, companiile IT mici sau mari sunt dispuse să le ofere oricât oamenilor competenţi.

Giganţii industriei informatice au ajuns să apeleze la diverse tactici pentru menţinerea personalului. La semnarea contractului de angajare, unii IT-işti primesc bonusuri generoase pe care le pierd dacă nu stau cel puţin trei ani în companie. Cu acelaşi scop de a menţine angajaţii pe termen lung, unele companii, precum Amazon, nu oferă aceste bonusuri la angajare, ci doar după trei-patru ani.

La Apple, Google şi Facebook managerii au undă verde să le acorde prime generoase angajaţilor care negociază mutarea la o companie rivală. Surse din Silicon Valley spun că Neal Mohan unul dintre oamenii importanţi de la Google a primit acţiuni în valoare de 100 de milioane de dolari doar pentru că avea de gând să plece la Twitter.

Este o situaţie diametral opusă celei din urmă cu un deceniu. Pe atunci, marile companii IT se înţelegeau între ele să nu îşi vâneze între ele angajaţii. Chiar dacă un informatician priceptu voia să plece de bună voie la o companie rivală, risca să fie refuzat.

Însă această practică a fost ilegală, iar Apple, Google, Adobe şi Intel au fost obligate anul trecut de justiţia americană să pe plătească despăgubiri de 415 milioane de dolari angajaţilor care au fost împiedicaţi să îşi găsească un loc de muncă mai bine plătit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri