În Siria au fost folosite arme chimice. Americanii sunt gata să intervină

Data publicării:
soldati siria afp-3

 

Secretarul de stat John Kerry a lansat un atac virulent la adresa autorităţilor siriene, pe care le-a acuzat că încearcă să obstrucţioneze investigaţia inspectorilor ONU. Oficialul american a subliniat că toate indiciile arată spre regimul Bashar al-Assad ca responsabil pentru atacurile cu arme chimice.

"Arme chimice au fost folosite în Siria, este de necontestat. Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală", a declarat şeful diplomaţiei americane.

„Regimul din Siria deţine controlul asupra acestor arme chimice. Ştim că regimul sirian are capacitatea de a face acest lucru cu rachete. Ştim că regimul a fost determinat să îndepărteze opoziţia tocmai din acele locuri în care atacurile (cu arme chimice - n.red.) au avut loc”, a adăugat John Kerry.

Acesta a mai spus că Statele Unite au dovezi în plus pentru a sprijini acuzaţiile aduse şi că acestea vor fi dezvăluite în zilele următoare.

Puteţi fi siguri: preşedintele Obama crede că cei care ar folosi cele mai cumplite arme din lume împotriva celor mai vulnerabili oameni trebuie să dea socoteală”, a adăugat secretarul de stat american.

Rusia nu este de acord cu o intervenţie militară

Ancheta inspectorilor ONU este crucială pentru comunitatea internaţională, divizată de situaţia din Siria. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa sunt gata să intervină militar împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Rusia avertizează că o astfel de operaţiune ar fi o greşeală tragică.

Dacă cineva crede că bombardarea şi distrugerea infrastructurii militare siriene, dar şi părăsirea câmpului de luptă pentru ca oponenţii regimului să câştige vor pune capăt războiului, îşi face iluzii”, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Folosirea armelor chimice împotriva civililor sirieni, într-un atac de săptămâna trecută din suburbiile Damascului, a fost momentul care a mobilizat Occidentul împotriva Siriei. Responsabili de la Washington, Paris şi Londra susţin că există dovezi care arată că, cel mai probabil, trupele guvernamentale au folosit substanţe letale şi nu rebelii.

Preşedintele sirian spune că astfel de declaraţii, făcute înaintea unei achete ONU, sunt iresponsabile. Bashar al-Assad a avertizat Statele Unite că vor eşua la fel ca în Vietnam, dacă vor declanşa o operaţiune militară în ţara sa. Situaţia este complicată, mai ales că nimeni nu poate spune cu exactitate cine ar putea să-i ia locul lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei, dacă acesta este înlăturat de la putere.

Cred că cel mai important lucru este să ne asigurăm că orice intervenţie militară are şi un scop politic, care să rezolve situaţia. Nu are rost să lansăm o operaţiune armată sau să începem bombardamentele doar de dragul de a lansa bombe”, a declarat Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO.

Planurile de război sunt făcute

La Washinton, planurile de război sunt deja făcute. Potrivit unor surse militare, Statele Unite vor folosi patru distrugătoare, capabile să lanseze rachete Tomahawk din largul Mediteranei.

De aseamenea, sunt pregătite avioane de lupta F16, care vor viza bazele militare siriene de lângă Damasc, Hama, Homs şi Alep, unde se presupune că există depozite de arme chimice. Rachete Patriot, de la baza americană din Iordania, ar asigura apărarea în cazul unui contraatac sirian.

Marea Britanie ar contribui cu avioane de lupta Tornado, dotate cu rachete cu rază medie de acţiune, care ar putea decola din sudul Angliei sau direct de la baza militară din Cipru.

De asemenea, rachete Tomahawk pot fi lansate de pe un submarin trimis deja în estul Mediteranei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri