În Venezuela a fost declarată stare de urgenţă economică

Data publicării:
criza venezuela protest

Pentru mulţi români, aceste imagini amintesc de coşmarul comunist de care am scăpat în 1989. Localnicii din Venezuela se calcă pur şi simplu în picioare ca să ajungă să cumpere carne, în condiţiile în care oricum alimentele sunt raţionalizate.

Situaţia tot mai grea din Venezuela a fost confirmată luna trecută, când Banca Naţională a anunţat o inflaţie de 109% şi o scădere a Produsului Intern Brut cu 4,5%. Rafturile magazinelor sunt aproape goale, iar aceste imagini au fost suprinse pe ascuns, fiindcă guvernul a interzis orice filmare în supermarketuri.

„Niciun politician şi nici măcar preşedintele nu ştiu cum e de fapt, fiindcă niciunul dintre ei nu trebuie să stea la coadă. Noi trebuie să cutreierăm străzile ca să găsim ceva, nu avem nici măcar deodorant”, spune o femeie.

„Fac tot ce este posibil pentru a plăti salariile şi pensiile în acest an. Oamenii din Venezuela nu vor rămâne fără venituri, fără pensii sau educaţie, nu le va lipsi nimic”, declară Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.

Situaţia nu pare, însă, atât de roz în realitate. Cozile din faţa magazinelor şi rafturile aproape goale sunt cea mai bună dovadă, iar tensiunile s-au transformat în bătăi între populaţie şi forţele de ordine.

Situaţia economică este complicată şi de încâlceala politică. Venezuela are un Parlament de dreapta şi un preşedinte de extremă-stânga, ce acuză opoziţia şi Statele Unite de conspiraţie economică pentru a-l îndepărta de la putere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri